NavMenu

Naredni mjeseci presudni za banjalučki Kosmos

Izvor: Capital Srijeda, 14.09.2016. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: Kosmos.ba)
Naredni mjeseci će biti presudni za spas posrnulog banjalučkog preduzeća Kosmos, u kojima će biti sproveden proces restruktuiranja, poslije kojeg se očekuje da ovo preduzeće nakon dužeg vremena stane na noge.

Rekao je to juče Nezavisnim Goran Radivojac, koji je prije petnaestak dana imenovan za povjerenika u ovom preduzeću, a čiji je posao da zajedno sa rukovodstvom sprovede proces restruktuisanja.

Radivojac je rekao da će prvi korak biti prijava potraživanja od strane povjerilaca i sudsko ročište o tome.

- Ročište za ispitivanje potraživanja zakazano je za 27. oktobar. Dužnik, to jest Kosmos prije toga ima obavezu da informiše povjerioce da prijave svoja potraživanja do ročišta na kojem koristim svoje diskreciono pravo i priznaje nečije potraživanje ili ne priznajem. Zato ovdje provodim dosta vremena kako ne bih nečije osnovno potraživanje odbio ili da se ne desi da prihvatam nešto što ne treba da prihvatim - kaže Radivojac.

Prema zakonu, a kada se uzme u obzir situacija u kojoj se Kosmos nalazi, poslije ročišta slijedi sjednica Skupštine povjerilaca na kojoj će glasati o planu restruktuiranja.

- Plan koji je Uprava preduzeća napravila će, nadam se, do decembra ići pred povjerioce na glasanje. Može biti usvojen, odbijen ili usvojen u promjenjenom obliku. Na taj način svi koji potražuju određena sredstva imaju mogućnost da kroje sudbinu potencijalnog stečajnog dužnika - rekao je Radivojac.


Proces restruktuiranja je ograničen zakonom na pet mjeseci i još po potrebi eventualnih 90 dana.

- Ako plan restruktuiranja bude usvojen, preduzeće nastavlja da posluje bez obzira na vrijeme. Ako se poslovanje bude odvijalo u skladu sa planom, ono će trajati, da ne kažem beskonačno. Dogovaramo saradnju sa Vojskom Srbije, ali ako dođe do problema, nema popravnog, imaju jednu priliku - ističe Radivojac.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.