NavMenu

Kakva je struktura poduzetništva u FBiH - Robu proizvodi tek svaka peta firma

Izvor: eKapija Nedjelja, 04.09.2016. 20:57
Komentari
Podeli

(Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
Iako vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine putem programa subvencije izdvaja određeni novac za podsticaj razvoja proizvodnih djelatnosti, šokantno zvuči podatak da se tek svaka peta firma u FBiH bavi proizvodnjom.

Različite subvencije putem trajnog revolving fonda Union banke, preko izdvajanja novca za jačanje konkurentnosti u poduzetničkim zonama, smatraju u Privrednoj komori FBiH, nisu dovoljne da bi bio povećan broj proizvodnih firmi.

Struktura privrede

Direktor sektora za industriju i usluge u Privrednoj komori Federacije BiH Almin Mališević izjavio je za Faktor da je u FBiH registrirano više od 52.000 pravnih lica, od čega oko 10.000 firmi, čija je osnovna djelatnost proizvodnja.

- Koliko je važna proizvodnja najbolje ilustrira podatak da ovih 10.000 firmi zapošljava 150.000 radnika. Primjerice, imamo 13.000 trgovačkih preduzeća, ali ona zapošljavaju 80.000 radnika. Jasno se može vidjeti da proizvodnja zapošljava dvaput više radnika od trgovine u FBiH – naveo je naš sagovornik.

(Foto: Serhii Neznamov/shutterstock.com)
Spomenuo je da je registrirano i oko 9.700 firmi iz uslužnih djelatnosti, koje također zapošljavaju 80.000 radnika.

- Proizvodnja vuče za sobom uslužni sektor, jer je fabrike potrebno opslužiti sirovinama, repromaterijalom, zaštitnom opremom i dijelovima. Naravno, ne treba zanemariti trgovački sektor, jer on po ovim parametrima ima svoje mjesto u privredi – rekao je Mališević.

Više stimulacije

Prema njegovim riječima, potrebno je povećati stimulativna sredstva za proizvodni sektor, zbog njegovog značaja na ukupno zapošljavanje ljudi.

- Činjenica je da je proizvodnju najteže pokrenuti i tu su potrebna najveća sredstva. Ako želite proizvodnju, naprimjer u metalnom sektoru, morate nabaviti skupu opremu, mašine, alate, morate imati kvalificiranu radnu snagu. Neko ko nema novac teško se može odlučiti za proizvodnju robe – kazao je Mališević i dodao da postoje mnoge firme u FBiH koje su se sa trgovine i usluga vremenom preusmjerile na proizvodnju robe.

Mališević je zaključio da BiH ima dugogodišnju tradiciju u proizvodnji, školovanu radnu snagu i kvalitetan inžinjerski kadar, što uz najavljeno smanjenje opterećenja privredi i povećanja subvencija daje optimizam da ćemo u budućnosti imati više proizvodnih pogona

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Derventa umjesto Prnjavora - Njemački div pokreće proizvodnju početkom naredne godine, u planu zapošljavanje do 1.000 ljudi

Njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi. Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom njemačkom gigantu. Podsjećanja radi, riječ o je kompaniji za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.