NavMenu

Okretanje polovnjacima - Prodaja novih automobila od 2008. u konstantnom padu

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 14.04.2016. 09:00
Komentari
Podeli
(Foto: Kichigin/shutterstock.com)
Prodaja novih automobila u BiH pala je prošle godine na najniži nivo u posljednjih 15 godina, a distributeri su uspjeli da pronađu kupce za samo 6.063 vozila.

Prošlogodišnja prodaja pala je u odnosu na 2014. godinu za 320 automobila ili 5,01%. Time je tržište novih automobila na stalnoj nizbrdici od 2008. godine kada je izbila globalna ekonomska kriza. Izuzetak je bila samo 2011. godina kada je došlo do oporavka prodaje, ali je od tada potonula za više od 40%.

Smanjena kupovna moć stanovništva i nestajanje srednje klase, koja u svim zemljama održava tržište automobila zdravim, uzeli su danak. Kriza je natjerala vozače, koji su prije desetak godina mogli priuštiti nov automobil, da se okrenu polovnjacima. Statistika specijalizovanog sajta "Proauto" pokazuje da se na automobilskom tržištu u BiH godišnje prodaje između 60.000 i 70.000 automobila, ali da na jedan nov četvorotočkaš dolazi čak 11 polovnjaka.

U slaboj prošloj godini najbolji rezultat ostvarili su dileri "Škode" i "Volkswagena", koji su jedini uspjeli prebaciti kotu 1.000 kada je riječ o pojedinačnoj prodaji. Iako su zabilježili dvocifren procenat pada prodaje u odnosu na 2014. godinu "Škoda" i "Volkswagen" su uspjeli zajedno prodati više od trećine svih novih automobila u BiH. "Škoda", koja je u vlasništvu "Volkswagena", prodala je 1.114, a njena matična kompanija 1.016 novih automobila.

U "Porshe centru" iz Sarajeva, glavnom zastupniku "Volkswagena" i "Škode" za BiH, kažu da su zadovoljni tržišnom pozicijom. Istakli su da je učešće automobila iz porodice "Volkswagen" i "Škoda" na tržištu BiH znatno iznad svjetskog prosjeka.

- Međutim, nismo zadovoljni prodajom vozila "Škode", koja se po broju prodatih automobila nalazi na nivou iz 2002. godine i ukupnim stanjem na tržištu koje je prije sedam ili osam godina bilo trostruko veće - kažu u "Porshe centru" i naglašavaju da postoje potencijali za poboljšanje prodaje, ali da se rješenje ne nalazi u rukama uvoznika i distributera novih vozila već državnih organa.

Njemačku dominaciju na tržištu BiH potvrdio je "Opel", koji se nalazi na trećoj poziciji i bilježi rast prodaje za skoro 15%. Na listi najprodavanijih novih automobila slijede francuski "Reno" i njihova rumunska filijala "Dacia", koji su takođe ostvarili bolji rezultat nego u 2014. godini. Među prvih deset su i južnokorejski "Hyundai", japanska "Toyota" i njemački "Audi" i svi su imali rast prodaje u 2015. u odnosu na prethodnu godinu. Uprkos padu prodaje mjesto u top deset zadržali su i francuski "Citroen" i južnokorejska "Kia".

Najveći rast prodaje od 1.200%, ali na malom uzorku, imala je filijala "Fiat Chrysler Automobiles" - "Jeep". Solidan rast prodaje od 66,13% i na mnogo većem uzorku imala je ruska "Lada". Direktor "Lada auta" Banjaluka, ovlašćenog distributera vozila "Avtovaza" za BiH, Željko Ćejić kaže da nije zadovoljan prodajom automobila koja nose znak "lada", jer su u 2014. prodali samo 62, a godinu kasnije 103.

- Iako je prodaja povećana, ne možemo biti zadovoljni, jer je naše tržišno učešće daleko manje od vodećih marki - kaže Ćejić i dodaje da je lani njihov najprodavaniji model bio terenac "lada 4x4".

Jedan od razloga male tražnje ruskih vozila u BiH leži i u činjenici da se na uvoz novih automobila plaća carina od 15%, dok su vozila iz EU, Srbije i Turske oslobođena carinskog opterećenja.

- Zbog ekonomske krize je jako teško planirati koliko će automobila biti prodato do kraja godine, ali smatram da će ublažavanje krize povećati prodaju novih automobila u BiH - istakao je Ćejić.

(Foto: chaoss/shutterstock.com)
"Peugoet" i "Suzuki" uknjižili su prošle godine najveći pad prodaje od 38,14%.

Urednik štampanog izdanja "Autošop magazina" Dejan Novković kaže da je domaće auto-tržište vrhunac dostiglo 2008. godine kada je prodato više od 14.000 novih vozila i da od tada zbog pogoršanja ekonomske situacije prodaja novih automobila konstantno pada.


- To je bilo zlatno doba na domaćem tržištu novih automobila i plašim se da će proći još mnogo vremena da taj rezultat bude ponovljen - istakao je Novković.

U skorije vrijeme ne očekuje ni bitnije promjene u vrhu liste proizvođača sa najvećom prodajom.

- Kupci u BiH su već tradicionalno naklonjeni "Volkswagenu". Ta kompanija je pod okriljem "Tvornice automobila Sarajevo" do početka devedesetih godina prošlog vijeka proizvodila neke svoje modele poput "golfa" koje su naši stanovnici smatrali domaćim proizvodom. Razlozi za naklonost ka "Volkswagenovim" automobilima su i relativno spor pad njihove vrijednosti, laka i brza preprodaja, široka mreža ovlašćenih servisa, dostupnost rezervnih dijelova i svakako kvalitet - kazao je Novković.

Da bi drugi proizvođači preuzeli primat od njemačkog diva, ističe Novković, morao bi ojačati marketinšku kampanju, prodajno servisnu mrežu i ponuditi svoje automobile po povoljnijim cijenama, sa dužom garancijom i jeftinijim servisiranjem.

Polovnjaci u minusu

U BiH je 2015. uvezeno i registrovano oko 60.000 polovnih automobila, što je za oko 7.000 manje u odnosu na 2014. godinu. Polovnjaci uglavnom stižu iz zemalja EU, jer kupci plaćaju samo PDV od 17%, dok je carina ukinuta početkom 2013. godine.

Deset proizvođača sa najvećom prodajom

2015. 2014. Rast/Pad (%)

"Škoda" 1.114 1.263 -11,80

"Volkswagen" 1.016 1.143 -11,11

"Opel" 638 556 +14,75

"Reno" 397 286 +38,81

"Dacia" 378 329 +14,89

"Hyundai" 345 340 +1,47

"Toyota" 313 239 +30,98

"Audi" 287 267 +7,49

"Citroen" 281 307 -8,47

"Kia" 182 228 -20,18

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.