NavMenu

Pronađeno rješenje za pse lutalice - Kontracepcijska spirala za pse Almira Karabegovića uskoro na tržištu širom svijeta

Izvor: Klix Ponedjeljak, 28.03.2016. 09:34
Komentari
Podeli
(Foto: DuxX/shutterstock.com)
Za samo pet mjeseci bihaćki veterinar Almir Karabegović osvojio je pet zlatnih medalja na najprestižnijim sajmovima inovacija u svijetu za svoj proizvod kontracepcijske spirale za pse.

Kako je došao na ideju koja je revolucionarna u veterinarskoj praksi, da li je proizvod stigao na svjetsko tržište, zašto nastupa pod zastavom druge države i kakvu podršku dobija od vlastite govorio je za Klix.ba.

Karabegović je rođeni Dubičanin, koji od 1997. godine živi i radi u Bihaću. Vlasnik je veterinarske stanice "Karabegović" i, kako za sebe kaže, tipičan terenski veterinar. Već je 20 godina u ovoj struci i s vremenom se, priznaje, zasitio svakodnevnih praksi i metoda kojima se bio prinuđen koristiti.

Godinama nedostaju inovacije u veterinarstvu

Na ideju osmišljavanja kontracepcijske spirale koju bi bilo moguće koristiti kao sredstvo za sprečavanje nekontrolirane oplodnje pasa, došao je zbog intenzivnog problema sa psima lutalicama, koji je već godinama u našoj zemlji nerješiva enigma.

- Sve se desilo slučajno. Mi u veterini imamo problem da koristimo metode koje su stare 50 i više godina. Naprimjer, stomatolozi su svoju branšu u posljednjih 30 godina podigli na zaista visok nivo, te se skoro odustalo od faze vađenja zuba, pa se nudi čitav spektar rješenja za probleme u ovoj struci: i za one koji imaju "dublji džep" i za one koji nemaju puno novca. Nažalost, naša branša je prilično zastala u vremenu. Konkretno, kada je u pitanju metoda kontracepcije, koristimo konvencionalnu metodu koja je stara 70 godina. Dakle, radi se o operativnom zahvatu koji izaziva čitav niz štetnih nuspojava, no zbog nepostojanja druge opcije veterinari, uslovno kazano, šute i ne pričaju o štetnim posljedicama. Potrebno je bilo, dakle, nešto novo ponuditi vlasnicima pasa - kaže dr. Karabegović na početku razgovora za "Klix".

Kontracepcijska spirala, prvi komercijalni proizvod ove vrste

Kada je u pitanju kontracepcijska spirala, dr. Karabegović tvrdi da se radi o prvom komercijalnom proizvodu ove vrste. Kako nam pojašnjava, radi se ustvari o mehaničkoj metodi kontracepcije koja se primjenjuje u medicini, odnosno o metodi unutarmaterničnog uloška.

(Foto: Beograd.rs)
- Prije nego je spirala napravljena za žene, istraživanja su pravljena na životinjama. Međutim, nikad nije napravljen proizvod za te svrhe, već je sve ostalo na istraživanjima. Naprimjer, trebalo je napraviti nešto što možete primijeniti na psu koji je težak dva kilograma i psu koji je težak 80 kilograma. Ja sam uspio pronaći rješenje za takvo nešto. Napravio sam komercijalni proizvod od toga, patentirao ga, izašao na tržište, na svjetske sajmove i postigao zapažene rezultate - ističe dr. Karabegović.


Do sada je za svoj izum osvojio pet zlatnih medalja na najvećim svjetskim sajmovima inovacija. Nakon prve zlatne medalje koju je osvojio na Internacionalnom sajmu inovacija na Tajvanu, koji se smatra svojevrsnim svjetskim prvenstvom u inovacijama, redale su se i druge medalje: London, Karlovac, Bangkok i Kuala Lumpur. Sve zlatne.

- Praktično, ni ja sam nisam znao da ne postoji spirala za pse. Meni je od ideje do konačnog proizvoda trebalo svega šest mjeseci. U tom periodu otkrio sam barem 20-tak načina kako se spirala ne može napraviti, sve dok nisam došao do konačnog rješenja, koje je univerzalno i u konačnici se može komercijalizirati - kaže sagovornik "Klixa".

Proizvod uskoro na svim svjetskim tržištima

Za kraj, sagovornik "Klixa" je upitan i kakvi su daljnji planovi za distribuciju proizvoda na svjetska tržišta.

- Prodaja se širi i uskoro bi se proizvod trebao transferirati putem svjetskih veleprodaja. Tu ću trebati i dodatne certifikate, zbog kojih radim i dodatna istraživanja kako bih dobio te certifikate. Do sada su mi se javile tri velike veleprodaje iz Njemačke, SAD-a i Holandije, te se praktično čekaju samo ti certifikati. Uskoro će u SAD-u započeti jedno istraživanje na životinjama, nakon čega bih trebao dobiti certifikat za plasman proizvoda na američko tržište - odgovorio je.

Još mu je želja posjetiti dva preostala velika svjetska sajma inovacija u Pitsburgu i Hong Kongu, nadajući se pritom da će još neko prepoznati i cijeniti kvalitetan i predan naučno-istraživački rad.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.