NavMenu

Ko su najveći poreski dužnici u BiH?

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 09.12.2015. 08:14
Komentari
Podeli
(Foto: Marko Tomicic/shutterstock)
Od 2006. godine, od kada postoji sitem PDV-a, do danas, blizu milijardu maraka poreski obveznici nisu platili na vrijeme. Od tog iznosa prinudno je naplaćeno blizu 700 mil KM.

Neke dugove je nemoguće naplatiti. Jedan od razloga je i taj što zakon dozvoljava registraciju firme sa 2.000 maraka osnivačkog kapitala.

- U tom smislu praktično, da tako kažem, firme nemaju imovinu koja bi mogla poslužiti kao imovina koja će se oduzeti i prodati ukoliko ta firma uđe u probleme i ne može platiti obaveze - otkriva Ratko Kovačević iz UIO BiH.

Veliki poreski obveznici moraju biti kontrolisani svake godine.

- Mi smo za sve one obveznike čiji dug prelazi 25.000 KM proslijedili Tužilaštvu BiH sve informacije u smislu postupaka koje je uprava poduzela za svakog pojedinačnog obveznika i činjenicu da nismo uspjeli ta dugovanja naplatiti. Tužilaštvo će cijeniti protiv kojih obveznika će poduzimati korake u smislu podizanja nekakve optužnice - dodaje Kovačević.

Tačan broj podignutih optužnica nije poznat. Najpoznatiji je slučaj Kekerović, svojevremeno nazivan i bosanskohercegovačkim slučajem Sanader. Mlađen Kekerović sklopio je sporazum o priznanju krivice koji predviđa deset godina zatvora i vraćanje državi četiri miliona. Ipak, najveća izrečena kazna donesena je juče - u predmetu Čago i drugi.

- Izrečenom pravosnažnom presudom u predmetu Čago i drugi izrečeno je ukupno 23 godine zatvora i oduzeta nezakonita imovinska korist u iznosu od blizu 7,5 mil KM. Ovom presudom izrečena je najveća kazna za organizovani kriminal, poreske utaje i pranje novca u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.


Uprava vrši kontrolu i slučajeve prosljeđuje Tužilaštvu. Istrage, pa i hapšenja zbog poreskih prevara proteklih godina nisu rijetkost. Ipak, odgovorni za neke od najvećih prevara u BiH još nisu završili u zatvoru.

Top 10 dužnika


KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo - 13.320.817 KM
"MB - Kekerović" d.o.o. - 10.246.251 KM
Republička direkcija za robne rezerve - 8.800.271 KM
"Đuša" d.o.o. Fojnica - 8.121.928 KM
"NBI Ćurić" d.o.o. Žepče (u stečaju) - 6.975.299 KM
MASS d.o.o. Bijeljina - 5.503.099 KM
"Elipsa" d.o.o. - 5.500.678 KM
"Osmex" d.o.o. Sarajevo - 5.184.625 KM
"Petrol" d.d. - 4.520.791 KM
Federalna direkcija robnih rezervi - 4.367.166 KM


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.