NavMenu

Na rusko tržište RS spremna izvesti 200.000 tona robe

Izvor: Nezavisne novine Petak, 25.09.2015. 14:14
Komentari
Podeli
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je u petak (25. septembar 2015.) da će Srpska na rusko tržište ove godine plasirati najmanje 70.000 tona konzumnog voća.

Mirjanić je, nakon razgovora sa privrednom delegacijom iz Sankt Peterburga, istakao da bi na ovo tržište godišnje moglo da bude plasirano oko 200.000 tona različitih proizvoda.

- U trenutnim uslovima možemo na rusko tržište izvoziti 100.000 tona voća za konzumnu potrošnju, oko 80.000 tona povrća, 27.000 tona mesa i mesnih prerađevina, 30.000 tona mlijeka, kao i 25.000 tona različitih prerađevina od mesa, mlijeka, voća i povrća - rekao je Mirjanić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je sa ruskim partnerima razgovarano o mogućnostima proizvodnje i plasamana proizvoda na rusko tržište pri trenutnim kapacitetima u Srpskoj, ali i mogućnostima zajedničkih ulaganja sa ruskom stranom radi povećanja proizvodnje, prerade i prometa za rusko tržište.

- Tu nije riječ o izvozu viškova nego oragnizovanom plasmanu na rusko tržište. Obje strane akceptirale su kao vrlo bitan segment kvaliteta proizvoda, pitanje sertifikata u primarnoj proizvodnji, pogotovo kada je riječ o preradi, a naročito prerađevinama animalnog porijekla - naglasio je Mirjanić.

Već u decembru, dodao je on, značajan broj privrednika i agrarnih subjekata Srpske mogao bi da bude predstavljen na sajmu u Sankt Peterburgu, što je dobra prilika za promociju Srpske, kako bi se na toj osnovi gradili ekonomski odnosi sa ruskim partnerima.

Predsjednik Odbora za razvoj preduzetništva i potrošačkog tržišta Sankt Peterburga Elgiz Idrisovič Kačajev istakao je da je saradnja sa Srpskom počela izvozom jabuka u Rusiju, ali da je cilj proširenje saradnje.


- Naš zadatak je da definišemo maksimalno povoljne uslove za plasman robe iz Republike Srpske. Mi u Sankt Peterburgu ćemo uraditi sve što od nas zavisi kako bi ovdje privlačili investitore i plasirali robu iz Srpske u Peterburg - poručio je Kačajev.

On je dodao da je u sastavu ruske delegacije predstavnik veleprodajne kompanije, koji može konkretno da se dogovara o velikim isporukama voća i povrća, zato što ta kompanija isporučuje prehrambene proizvode, voće i povrće za vojsku, policiju, javne ustanove, bolnice, škole i druge ustanove.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da se otvore prodavnice samo za robu iz Republike Srpske, te da Srpska treba iskoristiti činjenicu da stanovnici Peterburga imaju dobru platnu sposobnost i mogućnost da kupuju kvalitetnu robu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.