NavMenu

"Boksit" isporučuje "Alumini" 370.000 tona rude u 2015.

Izvor: eKapija Petak, 25.09.2015. 12:13
Komentari
Podeli
Kompanije "Alumina" iz Zvornika i "Boksit" iz Milića, kao strateški poslovni partneri, imaju uspješnu poslovnu saradnju, istakanuto je juče u Zvorniku, na zajedničkom sastanku rukovodstva ova dva najveća privredna subjekta u regiji Birač.

- Imamo kontinuitet dobre i uspješne poslovne saradnje - istakao je Mile Matić, predsjednik Upravnog odbora "Alumine". Analiziramo šta smo do sada učinili i kakve su mogućnosti progresa u svim oblastima poslovne saradnje.

Matić navodi da menadžment fabrike u Zvorniku sa kompanijom "Boksit", kao strateškim partnerom i dobavljačom jedne od osnovnih sirovina, ima pravilno razumijevanje i dobar odnos.

- Razgovarali smo o postojećem ugovoru, saradnji za narednu godinu i planovima koje "Alumina" i "Boksit" imaju za naredni period. Gledamo da unaprijedimo sve vrste procesa radi boljeg funkcionisanja - istakao je Matić.

Predsjednik kompanije "Boksit" Rajko Dukić ocijenio je da je na današnjem sastanku konstatovano da obje strane izvršavaju svoje obaveze .

- Ugovorom za 2015. godinu je predviđeno da "Boksit" isporuči "Alumini" 370.000 tona rude, ali, evidentno je, kako se odvija dinamika snabdijevanja, da će biti dopremljeno nešto više od 400.000 tona boksita za potrebe rada zvorničke fabrike - rekao je Dukić.

On je naglasio da kompanija "Boksit" ima okvirni ugovor sa "Aluminom" za naredne tri godine kad je u pitanju snabdijevanje fabrike rudom, te dodao da će se određenim aneksima regulisati neke promjene, odnosno dopune ovog ugovora.

Dukić je rekao da je trenutno poslovna situacija u "Boksitu" prilično dobra kad je u pitanju sektor rudarstva.

- Imali smo katastrofalni početak godine zbog klizišta i ogromnih poplava, što smo uz velike napore uspjeli da saniramo. Danas radimo dobro, ulažemo u podzemnu eksploataciju. Jama "Podbraćan" radi i daje prve tone i to će biti nosilac proizvodnje u narednih 20 godina - istakao je Dukić.


Predsjednik kompanije "Boksit" podvukao je da fabrika u Zvorniku danas radi mnogo bolje nego prije dvije-tri godine, iako, kako je rekao, ima još puno neriješenih problema, prije svega u pogledu imovinsko-pravnog statusa, što nameće neke druge probleme i teškoće, izražavajući nadu da će oni u doglednom vremenu biti brže riješavani.

- Nastojimo da zajednički djelujemo prema organima vlasti Republike Srpske, da se nadležna ministarstva uključe kad su u pitanju problemi u ovoj fabrici - istakao je Dukić.

Dukić je rekao da su "Boksit" i "Alumina" dva strateška partnera od kojih zavisi cijela regija.

- Konstatovali smo da smo tokom ove godine, pored isporuke rude boksita, uradili puno i drugih poslova. Očekujemo da će vrijednost naše realizacije u 2015. godini premašiti 32 mil KM - naglasio je Dukić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.