NavMenu

Sarajevo dobilo pametne solarne klupe

Izvor: eKapija Utorak, 18.08.2015. 13:29
Komentari
Podeli
(Foto: centar.ba)
Inovativni proizvod koji promovira napredne tehnologije u jačanju energetske efikasnosti i očuvanju okoliša - pametne LED klupe predstavljene su juče u Sarajevu, prenosi TV "Sarajevo".

Klupa se napaja putem solarne ploče ispod njenog sjedala što omogućuje da stvara električnu energiju koja se može iskoristiti u razne praktične svrhe, kao što su punjenje tableta i mobitela putem USB ulaza. Klupa ima četiri USB ulaza, po dva na svakoj bočnoj strani.

Osim toga, smart klupa ima i svoj "mozak" na koji se može spojiti putem android aplikacije i bluetooth veze, tako da se mogu saznati podaci i o temperaturi, kvaliteti i buci u zraku.

Predstavljanjem pametnih LED klupa, koje su uz podršku Ambasade Švedske postavljene na lokacijama ispred Akademije likovnih umjetnosti, Pozorišnom trgu Susan Sontag i Trgu BiH, održan je "PriroDan", festivalski dan posvećen zaštiti okoliša i energetskoj efikasnosti.


"PriroDan" su organizirali Program Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša (UNEP) i Razvojni program UN-a (UNDP), uz podršku Ambasade Švedske u BiH i u suradnji sa "Sarajevo Film Festivalom".

Funkcije i karakteristike pametnih solarnih klupa predstavio je Ivan Mrvoš, autor koncepta pametnih klupa i predstavnik start-up kompanije "Include" iz Hrvatske, koji je među ostalim apelirao na sve građane i korisnike pametnih klupa da ih čuvaju i održavaju, prenosi TV "Sarajevo".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.