NavMenu

Kamate uvećale dugove najvećih PDV dužnika u BiH

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 08.03.2015. 18:37
Komentari
Podeli

Dug najvećih PDV dužnika u BiH povećan je od prvog javnog objavljivanja spiska dužnika do početka ovog mjeseca za više miliona maraka, a razlog su kamate koje ovi poreski obveznici moraju da plate zbog milionskih neplaćenih obaveza koje imaju prema Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Listu vodećih PDV dužnika u BiH i dalje predvodi preduzeće "MB - Kekerović" iz Laktaša čiji dug trenutno iznosi 9,81 mil KM i u odnosu na prvi spisak povećan je za oko 700.000 KM. Slijedi ga Republička direkcija za robne rezerve Banja Luka sa dugom od 8,32 mil KM i on je povećan, takođe, za oko 700.000 KM, dok je na trećem firma "Đuša" iz Fojnice koja duguje 7,79 mil KM i njihov duh je veći za oko 500.000 KM.

Javno objavljivanje liste najvećih dužnika početkom prošle godine, kako tvrde u UIO, donijelo je očekivane rezultate i uticalo na obveznike da redovnije izmiruju obaveze.

Direktor UIO Miro Džakula kaže da se razlog povećanja duga najvećih dužnika isključivo odnosi na kamatu od 0,04%.

- Takođe, radi se o firmama koje praktično više ne posluju. Mi smo preduzeli sve korake da se naplate sva dugovanja - kazao je Džakula.

On je istakao da je objavljivanje spiska pomoglo urednim obveznicima da znaju ko su preduzeća koja ne izmiruju na vrijeme svoje obaveze.

- Ko je dužan jednu vrstu prihoda, postoji mogućnost da ima i druga dugovanja i da ne izmiri ni obaveze prema svojim dobavljačima. Klasičan primjer je firma "Tuš trade" koji je ostao dužan dobavljačima 21 mil KM i to se sigurno odrazilo i na likvidnost tih dobavljača. Na ovaj način makar spriječavamo povećanje nelikvidnosti firmi - naglasio je Džakula.

Nakon što je 1. januara 2014. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, prvi od uspostavljanja UIO, stekli su se zakonski uslovi za javno objavljivanje imena dužnika, koji imaju neizmirene obaveze po osnovu PDV-a, akcize i carine. Pored javnog objavljivanja dužnika, u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, naknadni teret prinude je smanjen sa 10 na 5%, a zatezna kamata sa 0,06 na 0,04% svakog dana zakašnjenja.

Lista deset najvećih dužnika za PDV (3. januar 2014)


1. "MB - Kekerović" 9,13

2. Republička direkcija za robne rezerve Banja Luka 7,59

3. "Đuša" Fojnica 7,29

4. KJKP GRAS Sarajevo 6,68

5. "Palace Group" Sarajevo 6,22

6. NBI "Ćurić" Žepče 5,91

7. "Elipsa" Posušje 4,85

8. "Mass" Bijeljina 4,69

9. "Osmedž" Sarajevo 4,51

10. Federalna direkcija robnih rezervi Sarajevo 4,37

Deset najvećih dužnika u milionima maraka (2. mart 2015)

1. "MB - Kekerović" Laktaši 9,81

2. Republička direkcija za robne rezerve Banja Luka 8,32

3. "Đuša" Fojnica 7,79

4. NBI "Ćurić" Žepče u stečaju 6,62

5. "Pevec" u stečaju Banja Luka 5,35

6. "Elipsa" Posušje 5,24

7. "Mass" Bijeljina 5,18

8. "Osmedž" Sarajevo 4,97

9. Federalna direkcija robnih rezervi Sarajevo 4,42

10. "Conint" Ljubljana zastupan po punomoćniku "Modi-Šped" Tuzla 4,19


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.