NavMenu

Skijaški centri Srednjobosanskog kantona pripremaju kapacitete za predstojeću sezonu - Popularni Vlašić dobija četvorosjed

Izvor: eKapija Srijeda, 22.10.2014. 15:16
Komentari
Podeli
Još dva mjeseca ostalo je do zvaničnog otvaranja zimske sezone na skijalištima Srednjobosanskog kantona. U saradnji sa načelnicima opština i hotelijerima, Turistička zajednica SBK pokreće pripreme za ovu zimu. Za portal "eKapija.com" kažu da će sezonu zvanično otvoriti 19. decembra na Vlašiću, kada će se održati tradicionalna manifestacija "Šankanje".

U toku je poziv organizacijama i preduzećima koji bi zajednički organizovali ponude za doček Nove godine i višednevne odmore u tom periodu.

I dok turistički radnici vrijedno rade na privlačenju što većeg broja gostiju u sezoni 2014/2015 i nadaju se boljim vremenskim prilikama, oni koji prvi put dolaze u ove krajeve pitaće se šta ih sve očekuje u ovom dijelu naše zemlje. Najpopularniji skijaški centar na planini Vlašić prate Raduša, Rostovo, Vranica, Pridolci, Ranče i Busovačka planina.

U razgovoru za portal "eKapija.com" direktor Turističke zajednice SBK Miroslav Matošević kaže da će na Vlašiću otvoriti informativni centar, a u planu je i izrada aplikacije sa sadržajima svakog skijaškog centra ponaosob.

- Vlašić spremno dočekuje sezonu, sa svim kapacitetima: oko 1.000 vikend kuća sa oko 10.000 ležajeva, a tu su i hoteli, moteli i pansioni sa oko 1.000 mjesta. Prošle godine u okviru hotela "Sunce" otvorena je i sportska dvorana – ističe Matošević.

On kaže i da Vlašić dobija četvorosjed koji bi išao ka najvišim vrhovima, što će još više povećati popularnost ove planine. Inače, zbog pitomosti i malo olujnih dana, Vlašić nosi epitet omiljene destinacije mnogih zaljubljenika u skijanje. Ulaganjima proteklih godina, ova planina polako se primiče čuvenoj Jahorini i Bjelašnici. S tim u vezi, ima i čime da se pohvali: plato Babanovac je pravi turistički grad. Osim pomenute ponude smještajnih kapaciteta, skijaški centar čine šest ski liftova na 15 kilometara uređenih staza, od kojih su staze uz liftove Babanovac I i II, te bebi lift "Sunce" osvijetljeni i prilagođeni za noćno skijanje.

- U slučaju da nema snijega, imamo rješenje, jer je na glavnoj stazi izgrađen moderan sistem vještaškog osnježavanja – kaže Matošević.

Iako su neki možda i bili upoznati o ljepotama i ponudom na Vlašiću, iznenađenje je čuti da planina Raduša u Gornjem Vakufu-Uskoplju ima jedan od najopremljenijih skijaških centara u BiH. Ima više od 5 km uređenih staza, na njima četiri žičare, bebi lift i dvosjed "Jezero" koji sa 1.800 metara dužine spada u jedan od najdužih u zemlji.

- Uloženo je mnogo u vrhunsku opremu, staze su izuzetno dobre, a na Raduši sezona zna da traje I do 5. mjeseca – kaže naš sagovornik.


Za razliku od Raduše, Pridolaca i Vranice koji kubure sa putnom infrastrukturom, taj problem nemaju Ranče (opština Jajce) i Rostovo (opština Bugojno). Ovaj drugi može da se pohvali baršunasto mekim stazama i modernim sistemom osnježavanja. Ne nalazi se na velikoj nadmorskoj visini (oko 1.160 m), ali i malo snijega pruža užitak u skijanju. Oni koji su već bili na Rostovu kažu da je idealan za početnike i rekreativce. Noćno skijanje je dodatna prednost avanturistima.

Ski centar Ranče na Poljanama kod Jajca ima tri staze za skijanje, za sankanje, terene za šetnju...Najviša kota je Suvi vrh, koji se nalazi na 1.463 metara nadmorske visine. Prednost Ranče je što je za skijaše svih brzina i tehnika, pa niko neće ostati uskraćen u zimskim čarolijama.

Snijega sigurno ne fali na fojničkoj Vranici, jer se nalazi na većoj nadmorskoj visini u odnosu na ostale u kantonu. Ski centar "Brusnica" posjeduje 5 km uređenih staza, a s obzirom na to da je ovdje sagrađen veliki broj vikendica, govori i da uvijek ima svoje goste.

Ušuškano skijalište "Pridolci" u Busovači možda nije veliko i atraktivno, ali je prvi izbor onih koji žele miran odmor. A i nikad nije gužva na redovima na žici. Sličnu atmosferu doživićete i na skijalištu Busovačka planina. Izolovano od gužve, sa ugodnom klimom i dovoljnim smještajnim kapacitetima, privlači manje grupe skijaša i porodice sa djecom.

T.B.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.