NavMenu

Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja mora biti usvojena u 2017. - BiH bi mogla ostati bez novca iz IPA fondova do 2020.

Izvor: eKapija Srijeda, 25.01.2017. 08:29
Komentari
Podeli
Usvajanjem strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja na nivou BiH otvorila bi se mogućnost korištenja sredstava iz EU fonda za ruralni razvoj ne samo za razvoj poljoprivrede i povećanja konkurentnosti, nego i za uređenje oblasti sigurnosti hrane, što bi, između ostalog, omogućilo povećanje opsega izvoza poljoprivrednih proizvoda animalnog porijekla iz BiH, rečeno je na sastanku predstavnika Delegacije EU u BiH i federalnog ministra poljoprivrede Šemsudina Dedića.

Predstavnici Delegacije EU u BiH su tražili i dobili saglasnost ministra Dedića da predstavlja Federaciju BiH na sastanku kojeg će uskoro organizirati Evropska unija po pitanju usvajanja pomenute strategije. Predstavnici EU su naglasili da ukoliko strategija ne bude usvojena u toku ove godine, BiH neće biti u mogućnosti koristiti sredstva IPA-e sve do 2020. godine.


Ministar Dedić je naglasio da je svjestan da ne može biti rasta konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje i stvaranja povoljnijeg ambijenta na ruralnom prostoru bez mjera ruralnog razvoja. Nažalost, zbog nedovoljnog izdvajanja sredstava iz budžeta Federacije BiH Ministarstvo nije u mogućnosti provoditi ove mjere, ali bi upravo sredstva iz EU fonda za ruralni razvoj bila idealno rješenje za pokretanje strukturne transformacije sektora i rast konkurentnosti.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Do početka sezone BiH dobija jedan od najviših mostova u Evropi

U sklopu ubrzanog ciklusa izgradnje strateškog infrastrukturnog projekta, koji će generirati snažan ekonomski rast, do početka ljetne sezone BiH će dobiti još 11 kilometara autoceste, i to na samom jugu zemlje, a koja će se naslanjati na dvije već izgrađene dionice. Riječ je o dionici Počitelj-Zvirovići na kojoj se nalazi i kolosalni most Počitelj, inače najviši infrastrukturni objekt na koridoru, a sve bi, navodi u izjavi za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.