NavMenu

Lakši pristup kreditima za preduzeća u Banjaluci - Agencija CIDEA podržava razvoj privrede kroz Garantni fond

Izvor: Glas Srpske Subota, 12.11.2016. 11:38
Komentari
Podeli

(Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)
Gradska razvojna agencija (CIDEA) Banjaluka planira da putem Garantnog fonda podrži razvoj privrede i otvaranje novih radnih mjesta sa 850.000 maraka.

Potvrdio je direktor CIDEA Dejan Kusturić i dodao da se kroz ovaj fond preuzima garancija za 50% od kredita koji uzimaju mala i srednja preduzećima, te preduzetnici koji žele da unaprijede proizvodnju.

- Sredstva u fondu obezbjeđuju se iz budžeta grada. Ova vrsta podrške garantuje za kredite od 5.000 do 50.000 KM, otplatom do pet godina i mogućnošću grejs-perioda do 12 mjeseci. Nedavno smo sa Novom bankom sa kojom sarađujemo na ovom projektu dogovorili da se kamatna stopa bude smanjana sa 7,5 na 7% - rekao je Kusturić.

Dodao je da korisnicima ovih garancija koji uredno vraćaju kredite, CIDEA subvencioniše polovinu godišnjeg iznosa kamata.

- Na kraju kamata na ove kredite iznosi 3,5% na godišnjem nivou, što je izuzetno povoljno u odnosu na one koje trenutno važe na bankarskom tržištu. Kroz ove dvije mjere, garancije i subvencije, planiramo podržati više od 50 privrednih subjekata koji mogu da zaposle nove radnike ili da unaprijede proizvodnju nabavkom mašina i opreme - istakao je Kusturić.

Kroz Garantni fond, grad je od 2011. godine do danas izdao 51 garanciju na 805.388 KM kredita. Prema podacima banka plasirano je 1,4 mil KM pozajmica.

- Krediti se uglavnom vraćaju prema planu a kontrolu povrata sredstava vrši banka i o tome obavještava Agenciju. Nekoliko korisnika fonda je svoje kredite otplatilo i prije roka pa su koristili ovaj vid podrške više puta - naveo je Kusturić.

Cilj

Dejan Kusturić je napomenuo da je glavni cilj uspostavljanja Garantnog fonda da se preduzetnicima, ali i onima koji tek započinju posao, omogući brži i lakši pristup kreditima.

- Ovaj vid finansiranja mogu koristiti oni koji se bave proizvodnom i uslužnom djelatnošću, te registrovana poljoprivredna gazdinstva - naveo je Kusturić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.