NavMenu

Za proizvodnju smilja u BiH stiže 6 mil KM iz FARMA II projekta

Izvor: Indikator Srijeda, 05.10.2016. 15:43
Komentari
Podeli
Informativni sastanak u povodu objave Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za poboljšanje konkurentnosti u proizvodnji i preradi smilja, koji se provodi u sklopu USAID/Sweden projekta razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II, održan je danas u Mostaru.

– U sklopu projekta nalazi se fond od 3,5 mil USD ili 6 mil KM koji ćemo plasirati u privatni sektor za povećanje konkurentnosti smilja – kazala je Meriha Manojlović, zamjenica direktora USAID/Sweden projekta FARMA II koji je započeo u BiH u januaru 2016. godine.

Na današnjem sastanku aplikantima su pruženi odgovori na upite o samom procesu aplikacije i dodjele grant sredstava koji u mogu biti u iznosu do 50.000 USD.

Po riječima Manojlović, u Javnom pozivu mogu sudjelovati registrirane organizacije, preduzeća s najmanje 50 posto sudjelovanja, odnosno na svaku uloženu marku očekuje se marka aplikanta, da djeluje u sektorima koji pokriva ovaj projekt, te da postiže ciljeve povećanje zaposlenosti, izvoza, prometa i standardizacije te certifikacije.

– Nije namijenjen fizičkim osobama za direktnu potporu ali fizičke osobe u lancu vrijednosti mogu doći do sredstava preko svojih udruga, odnosno otkupljivača koji otkupljuju proizvod od njih te mogu ostvariti svoje interese u smislu neke opreme koja im je neophodna, kao što su sustav navodnjavanja ili provedba određenog certifikata – kazala je zamjenica direktora USAID/Sweden projekta FARMA II.


Mirko Bošković iz Vanjskotrgovinske komore BiH kazao je kako, prema podacima Komore i analizama USAID/Sweden projekata FARMA II, u proteklih nekoliko godina izvoz eteričnih ulja kontinuirano raste, s 1,2 mil KM u 2011. godini na 3,2 miliona u 2015. godini, pri čemu ulje od smilja ima najveće udio u tom iznosu.

Javni poziv je otvoren do 19. oktobra.

Inače, projekt FARMA II vrijedan je 16,3 mil USD, a finansira ga USAID i švedska vlada. Planirano je da traje pet godina i bavi se povećanjem konkurentnosti sektora poljoprivrede u BiH i jačanju institucija koje djeluju u sistemu sigurnosti hrane, te pokriva sektore mljekarstva, ljekovitoga bilja, meda voća i povrća, te sektor peradarstvo.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.