NavMenu

Za projekte u istočnom dijelu RS IRB planira 14,8 mil KM

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 02.10.2016. 20:16
Komentari
Podeli

(Foto: Marko Tomicic/shutterstock)
Fond za razvoj istočnog dijela Republike Srpske planirao je da tokom ove godine, putem svojih kreditnih linija plasira 14,8 miliona KM, a do kraja septembra korisnicima iz ovog dijela Srpske odobreno je 14,7 mil KM, tako da je plan, već sad, gotovo ispunjen.

Izvršni direktor Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske Ivan Vidović ističe u intervjuu Srni da planski okvir i njegovo ispunjavanje ne predstavljaju ograničenje kreditnim aktivnostima, tako da će Banka nastaviti da podržava zahtjeve koji zadovoljavaju uslove i kriterijume finansiranja, kako je to i predviđeno Pravilima plasmana.

Prema njegovim riječima, u prva tri kvartala, Fondu za razvoj istočnog dijela Srpske podneseno je 117 zahtjeva za odobravanje kreditnih sredstava, a realizovano je 108. Vidović je pojasnio da su u slučaju tri zahtjeva podnosioci naknadno odustali, dok se šest kredita trenutno nalazi u procesu odobravanja. Kada je riječ o sektorskoj strukturi odobrenih sredstava, on navodi da se više od 50 odsto kredita odnosi na poljoprivredu, oko sedam odsto na turizam i ugostiteljstvo, a preostali iznos na djelatnosti građevinarstva, saobraćaja i veza, te drvnoprerađivački sektor.

Vidović napominje da je gotovo 9,8 mil KM iskorišteno za ulaganja u osnovna sredstva, odnosno proširenje i modernizaciju postojećih proizvodnih pogona, te uvođenje i ovladavanje novim proizvodno-tehnološkim procesima.

Iz sredstava Fonda za razvoj i zapošljavanje odobren je zajam u istočni dio Srpske u iznosu od 1,4 mil KM, dok je za stambeno zbrinjavanje socijalnih grupa od posebnog interesa i značaja za Republiku Srpsku plasirano 4,5 mil KM putem Fonda za razvoj istočnog dijela", precizirao je izvršni direktor IRB-a. Vidović naglašava da je Banka time snažno podržala intenziviranje privredne aktivnosti, a samim tim i poboljšanje sveukupnih društveno-ekonomskih kretanja i životnog standarda stanovništva na ovom području.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.