NavMenu

Federalno ministarstvo razvoja izdvojilo 3,8 mil KM za mala i srednja preduzeća

Izvor: Capital Srijeda, 28.09.2016. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u srijedu je u Mostaru započelo s potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih grant podsticajnih sredstava s pravnim i fizičkim osobama s područja Federacije BiH u ukupnom iznosu od 3.873.350 KM.

Svrha je dodjele ovih sredstava pružanje financijske podrške subjektima male privredne djelatnosti u cilju održavanja postojećih radnih mjesta i stvaranja uslova za nova upošljavanja kroz povećanje privrednih aktivnosti, jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz modernizaciju i proširenje tehnoloških kapaciteta kao i modernizacije poslovnih procesa, unaprijeđenje razvojnog potencijala malih i srednjih preduzeća, kao i jačanje izvoznih kapaciteta.

Od ukupnog iznosa dodijeljenih sredstava – za jačanje konkurentnost prerađivačkog i visokotehnološkog uslužnog sektora male privrede namijenjeno je 1.503.434 KM. Podsticaj novonastalim subjektima male privrede iznosi 700.000 KM, podsticaj ženama preduzetnicama 350.000, a mladima 34.889 KM.

Za podsticaj tradicionalnim i starim djelatnostima namijenjeno je 347.875 KM, a projektima tehničkog usklađivanja, kao što su uvođenje ISO, HACCO i osiguranje CE znaka, 224.488 KM.


Podsticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama iznosi 201.488 KM, unapređenju institucijske preduzetničke infrastrukture 48.511, dok su projekti koje financiraju EU i drugi inozemni donatori, dobili poticaje u iznosu od 100.000, a inovatori-pojedinci u iznosu od 49.350 KM.

Za dodjelu sredstava tekućih transfera podneseno je 1.425 aplikacija. Najveći broj aplikacija podnesen je iz Sarajevske županije, slijedi Tuzlanska županija, zatim HNŽ, dok je najmanje aplikacija stiglo iz Posavske županije i Hercegbosanske, svega 20.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.