NavMenu

UNDP najavio 15 mil USD za projekte energetske efikasnosti u BiH

Izvor: biznis.ba Srijeda, 21.09.2016. 15:54
Komentari
Podeli
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) najavio je mogućnost da se za Republiku Srpsku i Federaciju BiH odobri oko 15 mil USD grant sredstva za opremanje objekata u skladu sa energetskom efikasnošću.

Prethodno su resorni entitetski ministri uputili pismo predstvanicima nadležnih institucija koje se bave održivim zelenim razvojem, izjavila je juče ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić ističući da bi sredstva mogla biti operativna za oko dvije godine.

- Važno je da od međunarodnih institucija dobijemo 'zeleno svjetlo' da idemo dobrim putem kada je u pitanju energetska efikasnost - rekla je Golić na dvodnevnoj konferenciji o temu Unapređenje energetske efikasnosti u građevinarstvu kao pokretač privrednog razvoja, a na kojoj učestvuju ministri iz zemalja regiona i 250 stručnjaka iz ove oblasti.

Na skupu se razgovaralo o pravnim, tehničkim i ekonomskim aspektima energetske efikasnosti u građevinarstvu s posebnim akcentom na usklađivanje domaće legislative s pravnim okvirom EU.

Ministrica Golić je dodala da se trenutno u RS energetska efikasnost implementira u 31 zdravstvenom i prosvjetnom objektu. I ministar prostornog uređenja Federacije BiH Josip Martić je istakao da je u tom entitetu energetska efikasnost implementirana u više objekata, a posebno je izdvojio tri objekta kliničkih centara, u Sarajevu, Mostaru i Tuzli.


Uz kredit Svjetske banke, kazao, je bit će nastvaljeni takvi projekti, a izrazio je zadovoljstvo i najavom da bi FBiH i RS za dvije godine trebalo da dobiju i novi grant UNDP-a.

Organizatori konferencije u Banjaluci su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS u saradnji s Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju - GIZ, Razvojnim programom Ujedinjenih nacija, Američkom agencijom za međunarodnu saradnju (USAID) i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.