Pošte Srpske a.d. Banja Luka


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Preduzeće za poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka - POŠTE SRPSKE
ADRESA
Ul. Kralja Petra I Karađorđevića 93, 78000 Banja Luka
Odgovorno lice
Jasminka Krivokuća dipl.ek., direktorica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Tenderi
Pobjede na tenderima
Isporučioci
Ličnosti
Filantropija
Opis djelatnosti
Preduzeće za poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banjaluka, osnovano je 10. decembra 1996. godine, nakon razdvajanja nekada zajedničkog PTT sistema Republike Srpske na dva preduzeća – JODP «Pošte Srpske» i JODP «Telekom Srpske».

«Pošte Srpske» danas, u svom sastavu imaju 269 jedinica poštanske mreže, 720 instalisanih šaltera, 483 šaltera trenutno u funkciji i 438 poštanskih kovčežića. Naše Preduzeće, jedinstveno je u Republici Srpskoj jer je poštanski sistem, na cijeloj teritoriji RS, pokriven dostavom poštanskih pošiljaka. Više od četvrtine svih pošta je automatizovano i sve uplate izvršene u njima tokom dana već sutradan se nalaze u bazi podataka glavnog servera «Pošta Srpske», koji je smješten u Računskom centru u Banjaluci.

Svaka pošta u sastavu Preduzeća za poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banjaluka, u prosjeku pokriva 95 kvadratna kilometra teritorije i opslužuje 1691 domaćinstvo, gdje živi 5733 stanovnika. Gledajući na cjelokupnu teritoriju, svaki poštonoša, svojim radom opslužuje 2.623 stanovnika Republike Srpske.

U «Poštama Srpske» zaposleno je 2406 radnika, kroz čije ruke godišnje prođe oko 13 miliona pisama i paketa i oko šest miliona raznoraznih novčanih uputnica. Naše Preduzeće raspolaže sa 54 vozila za prevoz poštanskih pošiljaka, koja godišnje pređu preko 1,8 miliona kilometara. U Poštama Srpske naročito se ponosimo D+1 načinom prenosa pošiljaka na području Republike Srpske, odnosno svaka pošiljka predata danas u pošti u Novom Gradu, već sljedećeg dana dospijeva na uručenje u poštu u Trebinju!

Informacioni system našeg Preduzeća najmoderniji je u Republici Srpskoj. Zasnovan je na «data warehouse» konceptu, odnosno konceptu brzog izdvajanja strateških informacija iz ogromne baze podataka. Ovaj informacioni sistem i pripadajuća mreža SPnet projektovani su tako da u potpunosti zadovolje potrebe «Pošta Srpske», ali smo ostavili i mogućnost da naše resurse koriste svi zainteresovani privredni subjekti u Srpskoj.

Od 11. aprila 2002. godine «Pošte Srpske» prisutne su i na polju Internet -provajdinga kao samostalni provajder čiji je naziv ISP SPINTER.NET.