NavMenu

Ljudi su produktivniji ako su prijatelji sa radnim kolegama

Izvor: Indikator Petak, 18.08.2017. 11:48
Komentari
Podeli
(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Odnos sa našim kolegama može se opisati ljubavlju i mržnjom. Ponekad smo nevjerojatno sretni što obogaćuju naš radni dan - a ponekad izvlače naš posljednji živac.

Ali, čak i ako želimo da naše kolege u nekim trenucima budu vrlo daleko, oni su neophodni. I ne samo za tvrtku, nego i za nas.

Istraživački tim na čelu s Jessicom Methot iz Rutgers Unversity-ja istražio je 168 zaposlenika osiguravajućeg društva s jugoistoka SAD-a.

Tokom vremena zaposlenicima je dozvoljeno da promijene pozicije u tvrtki i rade s novim timovima. Svi su morali okupiti do deset radnika, čija pomoć im je bila potrebna. Onda su morali okupiti do deset radnika, koje bi nazvali "prijateljima".

Osim toga, zaposlenici su morali dokumentirati svoju emocionalnu iscrpljenost i radno okruženje. Četiri do šest sedmica kasnije, njihovi nadređeni su bili zamoljeni da procijene rad svojih zaposlenika. Na temelju rezultata, istraživači su uspjeli utvrditi odnos između performansi i interpersonalnih odnosa.

Razlog je taj što s jedne strane nastojimo zatražiti od naših prijatelja savjete i pomoć. Ako imamo dobre odnose s kolegama iz drugih odjela, možemo dobiti pristup informacijama koje bi nam mogle pomoći u unapređenju.

Naravno, raspoloženje također igra ulogu. Kada radimo s ljudima s kojima se međusobno razumijemo, češće smo u dobrom raspoloženju. I dobro raspoloženi bolje funkcioniramo.


Međutim, iako je lijepo imati susjeda s kojima možete razgovarati - to također ima svoje nedostatke. Jedan je ometanje, produženje pauze i nemogućnost usredotočenja na svoj posao.

Osim toga, prema istraživačima, prijateljstva na poslu su emocionalno iscrpljujuća. Da bi održali dobre odnose potrebno je puno vremena i komunikacije. Osim toga, može se ući u moralne sukobe - ko dobija povećanje plaće, ko može voditi sljedeći projekt itd.

Uprkos svemu tome, prednosti su daleko veće.

- Imati prijatelje na radnom mjestu utiče na performanse više nego čisti prijateljski odnosi - navode naučnici u Harvard Business Review-u.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.