NavMenu

Srpski bariton svjetskog glasa u Sarajevu - Koncert Željka Lučića u Narodnom pozorištu 19. aprila

Izvor: eKapija Srijeda, 20.03.2013. 11:41
Komentari
Podeli

Željko LučićŽeljko Lučić

Na koncertu 19. aprila u Narodnom pozorištu Sarajevo predstaviće se jedan od najboljih svjetskih baritona današnjice, Željko Lučića, koji nastupa u najznačajnijim operskim kućama poput njujorškog "Metropolitena", londonske "Kraljevske opere" ili milanske "Skale", javlja RTRS.

Lučić iza sebe ima 23 glavne uloge u Verdijevim operama te je postao sinonim za opere čuvenog kompozitora. Ovu koncertnu sezonu Lučić je u "Metropolitenu" obilježio glavnom ulogom u "Rigoletu", a o njegovim izvedbama pisali su "New York Times", "Wall Street Journal" i "Financial Times", hvaleći umijeće ovog baritona.

Na premijernom Lučićevom koncertu u Sarajevu učestvovaće i Hor Opere Narodnog pozorišta, te Sarajevska filharmonija kojom će dirigovati maestro Ivo Lipanović.

Na repertoaru će se naći neke od najljepših i najpoznatijih operskih arija iz opusa Đuzepea Verdija poput "Nabuka", "Magbet" ili "Rigoleta", a gosti koncerta će biti sopranistica Aida Čorbadžić, bas Ivan Šarić i tenor Amir Saračević.

Fondacija za muzičke umjetnosti i ovim koncertom nastavlja predstavljanje nekih od najboljih svjetskih muzičkih umjetnika u Sarajevu, što obećava vrhunski muzički događaj za koji se ulaznice mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta. Cijena ulaznica iznosi 20, 35 i 50 KM.

Od otpravnika vozova do "Metropolitena"

Rođeni Zrenjaninac, školovan za otpravnika vozova, Lučić kaže da je počeo je da pjeva u rodnom gradu, zahvaljujući horu "Јosif Marinković" i dirigentu Slobodanu Bursaću. Kada mu je Bursać saopštio da "može mnogo više da napravi od svog glasa", Željko je, sa dvadeset i jednom godinom i kao, kako kaže, potpuni muzički analfabeta, počeo da studira pevanje.

Nakon nekoliko godina angažmana u Operi Narodnog pozorišta, odlučio je da ode. Uloga Žermona iz "Travijate" najpre na audiciji, a zatim i na sceni Frankfurtske opere, uvodi ga u ansambl ove kuće i u deceniji koja je usledila postaje apsolutni miljenik frankfurtske publike. Pre nekoliko godina, opredelio se za status slobodnog umetnika, i od tada ne prestaje da osvaja najprestižnije scene sveta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.