NavMenu

Nina Brenjo, uspješna Zeničanka: Holanđani poludjeli za zdravom hranom iz Ninine kuhinje

Izvor: eKapija Utorak, 27.09.2011. 11:18
Komentari
Podeli

Moderan način života često nam ne ostavlja dovoljno vremena da se posvetimo zdravoj i kvalitetnoj ishrani. Za Zeničanku Ninu Brenjo koja danas živi u Amsterdamu to je bio povod da se početkom ove godine upusti u poslovnu avanturu zvanu Nina`s Kitchen (Ninina kuhinja). Počela je pripremati obroke od zdravih i svježih namirnica za prezaposlene ljude u Holandiji i za one kojima je jednostavno mrsko kuhati nakon posla.

Ninina kuhinja funkcionira tako da kupci tokom dana mogu naručiti jelo koje žele, a koje će biti dostavljeno na kućnu adresu. Svake nedjelje mušterije na mail adresu dobiju spisak jela koje mogu naručiti sljedeće sedmice. Pored toga, u Nininoj kuhinji priprema se zdrava organska hrana za poslovne sastanke, zabave, kao i obroci za djecu u vrtićima i školama.

Ovoj poduzetnoj mladoj ženi nije dugo trebalo da pronađe kupce koji će brzu junk food zamijeniti za ukusne i svježe pripremljene namirnice. Danas dobiva jako puno pozitivnih komentara i dosta ljudi postaju stalne mušterije, što često znači da će rado ispričati komšiji, prijatelju, rodbini o dobroj večeri koju su naručili iz Ninine kuhinje.

Zadovoljan kupac najbolja reklama

Nekima od njih se toliko sviđa kako Nina kuha, da su sami predlagali da uzmu promotivne letke i dijele ih među komšijama, što za nju naravno predstavlja najljepši kompliment i najbolju reklamu.

"O biznisu zdrave ishrane prvi put sam počela razmišljati kada sam s posla žurila po svoju 18-mjesečnu kćerku u obdanište. Razmišljajući šta bih mogla napraviti za večeru, pomislila sam kako bi bilo lijepo da postoji mjesto u susjedstvu gdje bih mogla s vremena na vrijeme kupiti gotova jela koja su zdrava i ukusna. Tako se rodila ideja o Nininoj kuhinji", priča Nina u razgovoru za eKapiju.

Na početku, pripremala je hranu za nekoliko cateringa za sastanke i zabave, kako bi provjerila "kako to sve ide, da li to može i želi". Potom je pohađala nekoliko kurseve na kojima se uči osnove poslovanja, knjigovodstvo, porezi, vođenje administracije i na kraju registrovala firmu. U Holandiji je registracija firme vrlo jednostavan i relativno kratak postupak. Potrebno je cijelih pola sata vremena i 30-tak eura.

Budi se svijest o zdravoj ishrani

Zdrava ishrana je, barem kada je u pitanju zemlje Evropske unije, najpopularnija u Njemačkoj i italiji. Holanđani pak još uvijek malo troše na organsku hranu, no Nina tvrdi da se ta svijest polako počinje mijenjati.

"Kada kažem zdrava hrana, prije svega mislim na hranu kojoj znate porijeklo, na hranu koja nije prerađena, dakle svježe namirnice, zdravo meso pa makar to spravljeno i s puterom koji je, u svakom slučaju, zdraviji od vještačkog margarina i sličnih izmišljenih namaza ili kojim komadom suhog mesa", objašnjava naša sagovornica.

Kupci su za Nininu kuhinju čuli putem reklama. Nina se vješto koristi svim marketinškim alatima, reklamira se putem vlastite web stranice, putem društvenih mreža (facebook, twitter, foursquare), promotivnih letaka koje dijeli po kućama u susjedstvu ili relevantnim prodavnicama ili kafeima.

Pobudila je i pažnju domaće štampe, za koju je dala nekoliko intervjua, učestvovala na brojnim sajmovima hrane, a najbolji metod za promoviranje jesu zadovoljni kupci koji će dati preporuku za njenu kuhinju.

"Vrlo bitno je moje prijašnje iskustvo u komunikacijama, dakle vrlo dobro znam šta znači i koliko vrijedi reklama! Radila sam kao menadžer odjela za komunikacije na institutu za političko - istraživački rad (Transnational Institute Amsterdam), a prije toga kao koordinator za komunikacije i istraživanje za AlertNet, projekat Reutersove fondacije u Londonu. Svo znanje stečeno u oba posla uticalo je na to kakvu vrstu hrane služim i, prije svega, kakve sastojke koristim u kuhinji", kaže Nina.

Trudi se da njena firma bude socijalno odgovorna i, koliko god je to moguće, samoodrživa. Dakle, korištenje plastičnih take-away kutija je smanjeno na minimum, koristi reciklirani materijal koji se ponovno može reciklirati, ostaci hrane se pretvaraju u đubrivo, dostava se obavlja električnim biciklom.

Međunarodni biznis magistrirala u Londonu

Nina je inače završila fakultet u Londonu, gdje je kasnije magistrirala međunarodne odnose. Jednu godinu je provela u Čileu kako bi, između ostalog, studirala španski jezik. Za vrijeme rata u Bosni, radila je za dvije humanitarne organizacije, a nakon što je diplomirala, nastavila je raditi za Reuters, to jest njegov `humanitarni` dio.

"Onda sam se igrom slučaja preselila u Amsterdam i život me odveo nekim drugim putem. Uporedo sam shvatila da bih možda više voljela - koliko god na nekom malom nivou - raditi nešto što će mijenjati svijet, prije nego zacjeljivati rane nakon raznih katastrofa izazvanih od strane čovjeka koje ga svako malo zadese", priča Nina, dodajući da je kroz svoje bivše poslove sve više čitala o međunarodnoj politici hrane i ishrane, pa se polako okretala organski proizvedenom voću, povrću i mesu.

Visoka cijena za jeftinu hranu

Danas u svom malom kutku Amsterdama, umjesto u nevladinoj organizaciji, pokušava ljudima otvoriti oči o tome koja je prava cijena koju plaćamo za jeftinu hranu.

Najveći izazov u njenom poslu je vrijeme - dovoljno vremena za smišljanje jelovnika, nabavku, kuhanje, ali i reklamu, zajedničke poslove s drugim firmama, pregovaranje budućih poslova. U narednom periodu, Nina planira utvrditi temelje svog poslovanja, proširiti se na ostale dijelove Amsterdama, s obzirom da je trenutno skoncentrisana na istočni i, djelomično, centralni dio grada.

"Za nekoliko godina vidim mnogo stalnih mušterija Ninine kuhinje po cijelom Amsterdamu, više obdaništa koji služe nas zdravi, topli obrok i neku vrstu časova ili škola za kuhanje", kaže Nina, kojoj kao strankinji nije bilo teško pokrenuti vlastiti biznis. U Holandiji ko hoće da radi i ima ideje, tvrdi ona, ne treba da se brine odakle je.

Nermina Voloder

Foto: www.katiehenfrey.com

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.