NavMenu

Boris Ler: Nesuđeni ljekar zaljubljen u glumački poziv

Izvor: eKapija Utorak, 19.07.2011. 11:34
Komentari
Podeli

Sarajevski glumac Boris Ler nova je zvijezda pozorišne i filmske scene u BiH. Glumio je u brojnim predstavama, prvu filmsku rolu ostvario u filmu Oskarovca Danisa Tanovića, a njegov talenat nije promakao ni slavnoj holivudskoj glumici Angelini Jolie, koja mu je dodijelila jednu od uloga u filmskoj priči o bosanskom ratu pod nazivom "U zemlji krvi i meda".

Boris Ler rođen je 24. februara 1985. u Sarajevu, u liječničkoj porodici. Njegova majka Snježana je neuropsihijatrica, otac Željko epidemiolog, a šest godina stariji brat Darko specijalizant oftalmologije. Kako su svi očekivalli da će krenuti stopama svojih roditelja, Boris upisuje Srednju farmaceutsku školu u Sarajevu. U drugom razredu, shvatio je da želi baviti glumom, a ne medicinom, te je svoje školovanje nastavio na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Prije upisa na Akademiju, nikada nije nastupao niti u jednoj pozorišnoj ili bilo kojoj drugoj predstavi, no to je sve nadoknadio tokom studija. Od 2003. godine kada je došao na Odsjek za glumu do 2007. godine kada je diplomirao klasi profesora Izudina Bajrovića, bio je angažovan u brojnim teatarskim projektima.

Na ASU je ostvario desetine uloga u ispitnim i diplomskim predstavama svojih kolega gdje svakako treba istaknuti ulogu Melchiora u diplomskom radu redateljice Selme Spahić u Wedekindovom Buđenju proljeća. Također sudjelovao je na brojnim workshopovima: Neutral mask workshop (Le Cocq school), Making the body all eyes (Phillip Zarrilli i Klaus Seewald), Izrada karakternih maski (prof. Osman Arslanagić), Clown workshop (Lee Delong) i Odin teatret (Odin teatret ensemble: Julia Varley, Roberta Carreri, Jan Ferslev i Frans Winther).

Od 2006. igra na profesionalnim daskama, gdje je u pet godina ostvario blizu dvadeset uloga među kojim su i: Indexi (Jedan čovjek i jedna žena), Nenada Pervana, Rodoljupci, Gradimira Gojera, Prvi put s ocem na izbore, Sulejmana Kupusovića, Sakati Billy, Dine Mustafića, Muholovac u režiji Aleša Kurta, Storm, Drage Buke, Antigona, Ivice Kunčevića, Beast on the moon, Dine Mustafića, Bjesnilo, Sulejmana Kupusovića, Shop around the corner Francoisa Lunela, Usamljeni Zapad Selme Spahić i brojnim drugim.

U istom razdoblju uspješno radi i za TV (Lutkokaz, Rolo Koster, TV clip Enjoy life ), ostvario uloge i u kratkim filmovima projekta Sarajevo grad filma - Alenino putovanje (2008), Muzej pokidanih veza (2009), Waiting (2009), te Edina (2011), te u TV serijama domaće produkcije (Žene s broja 13, Lud, Zbunjen, Normalan). Trenutno je stalno zaposlen u Kamernom teatru `55.

Pravi glumački proboj desio se ulogom tinejdžera Martina u dugometražnom filmu Cirkus Columbia reditelja Danisa Tanovića u kojem je igrao pred velikih glumačkih imena kao što su Miki Manojlović i Mira Furlan.

Nakon toga slijedi i poziv filmske dive Angeline Jolie i uloga vojnika u njenom rediteljskom prvjencu. Film "U zemlji krvi i meda" se trenutno nalazi u postprodukciji, a premjera je najavljena za 25. decembar ove godine.

Boris Ler, dobitnik je nagrade Rejhan Demirdžić 2009. godine za najboljeg mladog glumca koju dodjeljuje internacionalni teatarski festival MESS, kao i nagrade Najbolji mladi glumac na Festivalu bh. drame u Zenici 2008., Prsten Tmače za najboljeg glumca 2007., a Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu izabrala ga je za svog najboljeg studenta 2006/2007.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.