NavMenu

Igraju i žive – balet

Izvor: Dnevne novine SAN Ponedjeljak, 28.03.2011. 10:18
Komentari
Podeli

Ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo užurbano priprema novu predstavu - "Romeo i Julia" čija je premijera je zakazana za 14. april. Uz to, sarajevske balerine i baletani svakodnevno vježbaju baletne tehnike.

"Baletna tehnika ne poznaje silu i nagle pokrete. Svako pokret mora biti kontroliran, mišići ne smiju biti zgrčeni. Elementi koji se uvježbavaju su veliki i mali čučnjevi (plié i grand plié), istezanje i dizanje nogu, rad stopala, različiti nagibi i rotacije tijela, okreta, piruete i skokovi..." - objašnjava Edina Papo, direktorica Baleta.

Rumun u Sarajevu

Ovaj baletski ansambl, jedini u BiH, i pored kadrovskih kriza, ima 25 balerina i baletana, među njima i igrača iz Rumunije, Rusije, Srbije. Probe su dva puta dnevno, traju po sedam, osam sati.

"Zglobovi, kosti, mišići, te baletni um ostaje u dobroj formi kada igrači redovno vježbaju", kaže Papo. Ja ne mogu shvatiti nijednog igrača kada kaže da mu je neka vježba naporna.

Solista Sarajevskog baleta Mihael Mišo Matesku ima 37 godina i u Kući na Obali igra već 15 godina. Prije dolaska u Sarajevo radio je u Rumuniji, Francuskoj i Hrvatskoj. U Sarajevu je upoznao svoju suprugu, također balerinu Paulu Grubešić.

"Po dolasku u Sarajevu upoznao sam Paulu, vjenčali smo se i imamo dvoje djece. Sa Paulom je sjajno ići na isti posao. Međutim, ne igramo skupa, jer sam ja solista, a ona je u ansamblu. Kada se završi naš radni dan, posvećujemo se obiteljskom životu", kaže nam Matesku i dodaje da je baletska umjetnost u BiH potpuno zanemarena i zapostavljena, a i "mentalitet je takav da biti baletan u Sarajevu i BiH nije popularno" .

Paula Grubešić Matesku članica je Baleta Narodnog pozorišta od 1987. godine. Kaže da je tada sve bilo drugačije, bilo je bolje, bilo je više igrača.

Beograđanka Nataša Pavlović ima 24 godine i solista je u sarajevskom Baletu pet godina. Školu baleta završila je u Beogradu, a akademiju u Monte Karlu.

"Zahvaljujući mojoj nastavnici koja je Sarajka, došla sam u Sarajevo. Ona je dobra prijateljica s direktoricom Edinom Papo predložila joj je da me angažuje", kaže Pavlovićeva. Za mene balet nije samo posao nego i način života. Kao i svaka umjetnost, balet traži puno odricanja i veliku posvećenost.

Igrači starije generacije

Sarajka Nađa Pušilo, ima 24 godine, a već šest godina igra balet u Kući na Obali. Završila je Srednju muzičku školu u Sarajevu, odsjek za balet, a u ansambl je primljena nakon audicije.

"Kada mi je saopšteno da sam položila audiciju, niko nije bio sretniji od mene. Imam veliku podršku kompletnog ansambla. Za ovaj posao treba puno ljubavi i rada i odricanja. O svemu se mora voditi računa, posebno na ishranu jer je kilaža izuzetno bitna, a prosječna za balerine je 50 kilograma", kaže Pušilo.

Solistica Belma Čečo - Bakrač ima 32 godine, a član je Baleta 14 godina. Uznemirena je što je sve manje baletskih igrača i zbog neizvjesne sudbine ove umjetnosti u Sarajevu.

"Užasan je odnos prema baletu, prvenstveno kantona Sarajevo koji je osnivač narodnog pozorišta Sarajevo. Evo primjera - kada igrač ode u penziju ili napuusti ansambl, to radno mjesto se ne popunjava nego se zatvara kao da ga nikad nije bilo. Tako se smanjuje ansambl. Uz to, pet, šest igrača starije generacije igrača su limitirani godinama i manje igraju", kaže ova balerina.

Igrači starije generacije su Tefeda Abazović, Mesud Vatić, Hariz Šabanović, Dajana Popović i Jesenko Matković. Baletan Adnan Džindo ima 44 godine, a više od 24 godine igra u sarajevskom Baletu.

"Ipak ima uloga za nas starije , čak i poželjnih uloga. Godine mogu biti problematične za primabalerine i prvake baleta. Međutim, u modernim predstavama koriste se i druge baletne tehnike pa igrači do svoje 55 godine mogu igrati", kaže Džindo i dodaje posao balerine i baletana jedan od najtežih poslova na svijetu.

Došli iz Novog Sada

Novosađani Boris Vidaković (24), Tamara Ljubičić (21) i Igor Gut (23) u sarajevski Balet došli su prije dvije godine.

"Lijepo je u Sarajevu. Snašli smo se, ansambl nas je dobro prihvatio. Željeli bismo da ima više predstava kako bismo više igrali", kaže Vidaković.

Tamara Ljubičić u predstavi „Romeo i Julia" igra glavnu ulogu i veli da je sebi zadala visoke kriterije i ciljeve, a Igor Gut ističe da su i balet i život u Sarajevu mnogo bolji nego u Novom Sadu.

"Cilj mi je da postanem prvak sarajevskog Baleta, da budem najbolji", kaže Gut.Tomislav Pešut rođen je u Sarajevu 1984. i više od 15 godina živio je u Zagrebu gdje je završio baletnu školu i igrao je i u Zagrebačkom baletu. Prije tri godine došao je u Kuću na Obali:

U principu nema velike razlike između zagrebačkog i sarajevskog baleta. Jedina razlika je što je zagrebački baletni ansamb brojniji. Goran Staniškovski završio je odsjek za balet u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu, rođen je 1984., a profesionalni baletan je već osam godina.

"Sjajno je što u našem ansamblu ima igrača iz drugih država jer to podiže kvalitet. Problem je što ima malo baletana, ali će valjda krenuti nabolje. U Sarajevu se malo čudno gleda na baletane, ali ja lično nikada nisam imao problema zbog posla kojim se bavim. Jednostavno, biram društvo, a oni kojima je balet smiješa, smiješni su meni", kaže Staniškovski.

Ekatarina Vereščagina i Evgenij Gaponjko došli su prije četiri i po godine iz Rusije.

"Moja mama je balerina u Rijeci od 1994. godine, a baletni svijet je mali i svi se međusobno poznajemo. Ona je znala da u Sarajevu nema igrača i preporučila mi je da karijeru gradim upravo ovdje. Nakon završene baletske škole u Rusiji, dobro mi je došlo Sarajevo gdje imam sve uslove da se razvijam, a uz to sam i blizu mame, nije Rijeka tako daleko", otkriva nam Ekatarina. Da se sada i vratim u Rusiju, gdje je balet na visokog cijeni, iskustvo iz Sarajeva bi mi puno pomoglo.

Aleksandra Saška Smiljanić ima 23 godine, završila je Baletni studio u Sarajevu i četiri godine igra u sarajevskom Baletu:"Odrekla sam se i odričem se puno toga i nije mi žao pošto obožavam ovu vrstu umjetnosti. Kao ansambl odlično funkcionišemo, zapravo živimo kao jedna porodica".

Marijana Marić ima 34 godine i članica je Baleta od 1996. Igrala je u svim predstavama, a najdraža joj je „Žizela" : "Predivan je osjećaj kada sam na sceni sigurna i kada publika to prepozna. Kvalitet igrača brzo se razvio u proteklih 15 godina zahvaljujući i dobrom odabiru repertoara".

Balet Narodnog pozorišta Sarajevo svake godine ima najmanje dvije premijere, a redovno igraju najmanje jednu predstavu mjesečno. Do kraja ove godine, planiraju, pored premijere „Romea i Julije" u koreografiji i režiji Ronalda Savkovića, uraditi još dvije premijere - „Damu sa kamelijama" u koreografiji Vasilija Medvedeva i „Vragolastu djevojku".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.