NavMenu

Jakov Avram, TV voditelj – Sujeti nema mjesta u novinarstvu

Izvor: eKapija Utorak, 21.09.2010. 15:12
Komentari
Podeli

Jakov Avram prije dva mjeseca postao je voditelj i urednik Vijesti na TV1, prvoj news televiziji u BiH. Uskoro ga na novom radnom mjestu očekuju i novi poslovni izazovi vezani za realizaciju poslovnog magazina Kapital.

Ipak, mladog voditelja novinarstvo nikada nije previše privlačilo, jer je u djetinjstvu maštao o sportskoj karijeri. Čak i sad ponekad zažali što je rat prekinuo njegove treninge i sportske ambicije.

Nakon završene srednje škole, upisao je studij psihologije i nakon dvije godine shvatio da je pogriješio u izboru profesije. "Upisao sam studij novinarstva i na četvrtoj godini spletom sretnih okolnosti našao se u redakciji Informativnog programa FTV-a. Mislim da sam se solidno snašao u ovoj profesiji, koja, eto, nije bila moj prvi izbor", kaže Avram.

Na Federalnoj televiziji u početku je radio kao novinar, a kasnije i kao voditelj i urednik dnevnih informativnih emisija Vijesti, Prvi dnevnik i Dnevnik 2. Dvije godine radio je kao novinar u Magazinu Pozitiv, te se nakon toga ponovno vratio u Informativnu redakciju.

Za televiziju kaže da je specifičan medij, te da zbog brzine kojom morate dolaziti do informacija nerijetko rizikujete površan pristup bitnim i ozbiljnim temama.

"Novinar uvijek mora biti spreman da uči, a veoma često i da zaboravi naučeno, ako je bilo pogrešno. Studij novinarstva vam u mnogim situacijama u kojima se u ovoj profesiji možete naći ne može previše pomoći", tvrdi on.

Smatra da su iskustvo kolega i timski rad najbitniji faktor napredovanja. "Mnogo iskusnih kolega pomoglo mi je u različitim fazama mog bavljenja novinarstvom. Sujeti u ovom poslu nema mjesta, jedino skromnost i otvorenost prema ljudima mogu donijeti rezultate", kaže Avram.

Uzore u novinarstvu nema, ali je uvijek cijenio rad starijih kolega. Reportažu je zavolio gledajući sjajne priloge i emisije Gorana Milića, a u vrijeme Televizije Sarajevo, veoma dobro se sjeća Midhata Paravlića i načina na koji je vodio tadašnji centralni Dnevnik.

Iako većina ljudi iz njegove branše u slobodno vrijeme uopće ne gledaju televiziju, on prati većinu programa. Njegovi favoriti su sportski i dokumentarni programi uz koje, najčešće, dočeka kasne noćne sate.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.