NavMenu

Zašto je važna uloga mentora u karijeri?

Izvor: MojPosao Ponedjeljak, 18.08.2008. 09:50
Komentari
Podeli

Za uspješnu karijeru treba imati adekvatno obrazovanje, ali i iskusnog mentora koji će vas uvesti u posao

Je li za uspješnu karijeru potrebnija diploma ili radno iskustvo? Stručnjaci će se složiti u jednom a to je da za uspješnu karijeru treba imati adekvatno obrazovanje, ali i iskusnog mentora koji će vas uvesti u posao i usmjeriti vas na pravi put.

Mentor koji prati i usmjerava vaš profesionalni razvoj vrlo je koristan jer vas uči poslu. Dobar mentor će vam pomoći kvalitetnije obavljati trenutni posao, a može odigrati i ljučnu ulogu u vašem unaprjeđenju.

Prihvatite kritike u radu
Prihvatite kritike u radu i nastojte biti učinkovitiji. Ukoliko se pokažete produktivnim zaposlenikom, primijetit će vas voditelji u svim odjelima s kojima ćete surađivati.

Također, mentor će vam više pomagati ako u vama prepozna potencijal budućeg stručnjaka i suradnika.

Pokažite inicijativu
No, valja imati na umu da za uspješnu karijeru nije dovoljno imati samo uspješnog mentora. Važno je pokazati inicijativu te pronaći motivaciju za trenutni posao.

Cjeloživotno obrazovanje
Za napredak je potrebno biti svjestan nužnosti cjeloživotne edukacije. Informirajte se koja dodatna znanja i vještine morate steći. Znanja je najbolje stjecati na stručnim seminarima ili tečajevima te čitanjem knjiga, dok vještine stječete iskustvom i primjenom stečene teorije u praksi.

Timski igrač
Osim toga, važno je biti i timski igrač. Vješta komunikacija i suradnja unutar tima može biti prepoznata od ostalih suradnika i nadređenih koji vas mogu poduprijeti u vašim željama te vam dati novu ulogu u timu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.