NavMenu

Željko Jack Dimić, glumac - Glumiti Nikolu Teslu uvijek novi izazov

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 17.07.2017. 08:51
Komentari
Podeli
Željko Jack DimićŽeljko Jack Dimić
Koristiću znanje i iskustvo iz pređašnjih uloga, ali bez obzira na to, čeka me ogroman rad i veliki izazov, jer je Nikola Tesla bio veoma kompleksno ljudsko biće.

Rekao je ovo za Glas Srpske američki glumac Željko Džek Dimić, koji će se u ulozi jednog od najvećih umova u istoriji naći po treći put. Dimić, koji je u SAD ostvario brojne uloge u pozorištu, na filmu i u najpopularnijim televizijskim serijama, nedavno je dobio glavnu ulogu u filmu koji će slavnog naučnika prikazati iz drugačijeg ugla.

Potpisali ste ugovor za glavnu ulogu u filmu "New Wanderclyffe". Koji dio Teslinog života će prikazati ovaj film?

- To će biti treći put da imam zadovoljstvo da pokušam da oživim lik našeg velikog naučnika. Film će režirati ruski reditelj Sergej Karpuhin, a producenti su ruska državna televizija i Goran Marić. Film je pomoglo Ministarstvo kulture Ruske Federacije i biće sniman početkom sljedeće godine uglavnom u Moskvi i nekoliko dana u Njujorku. To je igrana drama koja se uglavnom bavi manje poznatim emotivnim dijelom Teslinog života i njegovom odnosu sa Ketrin Džonson, ženom koja ga je mnogo voljela.

Da li je to što ste već glumili Nikolu Teslu u predstavi i dokumentarnom filmu "presudilo" da upravo Vi dobijete i ovu ulogu?

- Prilika da ponovo igram Nikolu Teslu znači mi mnogo i nakon predstave "esla" u režiji Sanje Beštić na Of Brodveju i dokumentarne drame Željka Mirkovića "Teslin narod", to će biti još jedan izazov i posebna odgovornost za mene kao glumca. Šta je presudilo da mi Sergej Karpuhin ponudi ulogu Tesle u njegovom filmu ne mogu da kažem. Javio mi se prije nekoliko mjeseci, zamolio me da pročitam scenario i kad sam mu odgovorio da mi se scenario i njegov koncept dopadaju, ponudio mi je ulogu. Rekao mi je da je da me je gledao u ulozi Tesle i pretpostavljam da je i to vjerovatno uticalo na njegovu odluku. I naravno, uživaću dok se budem pripremao. Meni su, inače, upravo priprema, rad na liku i proces ulaska u lik prije početka snimanja najdraži dijelovi profesije kojom se bavim.

Jednom prilikom ste rekli da je Nikola Tesla za Vas jedan od najznačajnijih ljudi, ne samo u našem narodu, već u istoriji civilizacije uopšte. Kolika je odgovornost glumiti jednog takvog čovjeka?

- To je velika odgovornost, ali i veliko zadovoljstvo, jer Nikola Tesla je sigurno jedan od najznačajnijih ljudi od više od 85 milijardi koliko ih je bilo od postanka svijeta do danas.

Pored ovog filma, šta još imate u planu?

- Upravo je završeno snimanje serije "Startap" u Portoriku, a uskoro ću raditi i na filmu "Volja sinovljeva" scenariste Strahinje Madžarevića u režiji Nemanje Ćeranića i produkciji Petra Šapića. Snimaćemo u Boru i u Beogradu u avgustu. Kad se vratim u Ameriku, krajem septembra me očekuje snimanje filma "Luv Vegas" u režiji Amine Zaman sa Šonom Stounom u glavnoj ulozi. Snimaćemo u Las Vegasu i Njujorku.

Radili ste sa mnogim poznatim holivudskim glumcima. Kažete da sa kim god da radite, ne obraćate pažnju na zvučnost njihovih imena, niti tako nešto utiče na Vaš rad. Da li, ipak, postoji neko ko je na Vas ostavio poseban utisak?

- Imena mi ništa ne znače. Tako sam učen od svojih profesora na akademiji dok sam "pekao" ovaj zanat. Uvažavam rad svakog kolege, bez obzira na njegov status u javnosti. Svaki glumac je poseban i sam za sebe i ima svoj pristup i način rada, bez obzira na to koliko je poznat ili slavan. Meni je bitnija saradnja, odnos i hemija kroz moj lik sa likovima glumaca koji ih rade, a ne njihova imena i koliko su slavni i poznati. Glumac je na snimanju sa zadatkom da služi svom liku, a njegov lik da služi filmu u fuziji sa ostalim glumcima koji služe svojim likovima. Ovdje je to veoma lijepo uređeno i svako radi svoj posao. Sve ostale priče su manje bitne.


Sa Žarkom Lauševićem prije nekoliko godina igrali ste u predstavi "Emigranti". Koliko sarađujete i uopšte imate kontakta sa srpskim glumcima sa "holivudskom adresom"?

- Sa Žarkom Lauševićem sam radio "Emigrante", predstavu za dva glumca, autora Slavomira Mrozžka još dok sam bio na trećoj godini studija na "Li Strazberg" Institutu za film i teatar u Njujorku. To je bio moj prvi profesionalni rad i moja prva uloga izvan akademije. Žarko je odličan glumac i veliki profesionalac i zadovoljstvo je bilo sa njim raditi duže od osam mjeseci. Gostovali smo u Njujorku, Bostonu, Čikagu i Klivlendu i predstava je bila rasprodata. Družio sam se, takođe, i često radio i sa Sergejem Trifunovićem dok je živio u Los Anđelesu. U Njujorku rijetko imam priliku da se sretnem sa nekim od naših glumaca, osim kad dolaze da gostuju sa predstavama za našu publiku.

PRIZNANJE U RUSIJI

- Zanimljivo je da Vam je priznanje dala i ruska publika, koja Vas je izabrala za najboljeg glumca na festivalu Artkino?

- Zahvalan sam publici za priznanje na festivalu u Moskvi. Ipak, uloge su mi mnogo važnije od priznanja. Priznanja su dobra, ne treba bježati od njih, ali znaju i da kompromituju. Dobro odigrana uloga i unutrašnje zadovoljstvo koje glumac ima dok radi na njoj za mene su najveća nagrada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.