NavMenu

Damir Džumhur, teniser - Balkanski mentalitet ne izlazi iz mene, ali radim na tome

Izvor: Klix Srijeda, 04.01.2017. 13:28
Komentari
Podeli
Damir Džumhur (Foto: facebook.com/damir.dzumhur)Damir Džumhur
Skoro svaka situacija u životu može imati barem dvije perspektive, ali svaka ima jednu nepobitnu činjenicu, odnosno krajnji rezultat. A sama činjenica je hladna; nema emociju, ne uzima u obzir nikakve okolnosti. Zato kada je riječ o Damiru Džumhuru i njegovom teniskom putu u 2016. godini ne može se govoriti samo o činjenicama.

Teniser koji je 2015. godinu okončao na 82. mjestu ATP rang-liste ne može 2016. godinu smatrati mnogo uspješnom ako ju je okončao na 77. mjestu. Uz to, Damir je 2015. godine najbolji plasman imao na 77. mjestu, a 2016. godine na 71. mjestu. Dakle, pomak za 24-godišnjeg tenisera bio je skroman. Tako kažu činjenice.

No, da li je zaista 2016. godina skroman pomak? Na red dolaze perspektive.

- Mečevi koje pamtim su oni koje sam odigrao protiv Rogera Federera na Roland Garrosu i Wimbledonu. Najdraža i najveća pobjeda u prošloj sezoni je ona protiv Baghdatisa na Roland Garrosu - kazao je Džumhur za Klix.ba dok je sumirao 2015. godinu.

- Uspio sam preći na stepenicu više.

Dakle, poraze od Federera i pobjedu protiv tada 59. tenisera svijeta Kipranina Marcosa Baghdatisa, Džumhur je posebno pamtio.

U 2016. godini, ipak, izbacio je jednog od najvećih tenisera svih vremena Rafaela Nadala, petog tenisera svijeta u tom trenutku, u 2. kolu ATP turnira u Majamiju. U Monte Karlu je u 2. kolu savladao Tomasa Berdycha, sedmog tenisera svijeta u tom trenutku. Usput je izbacio i tada 17. tenisera svijeta Bernarda Tomića na US Openu.

Stoga, ukoliko uporedimo "najbolje trenutke", onda je jasno koliki je pomak napravio Damir Džumhur. S najboljima ne samo da može igrati, nego ih može i rušiti. Ljestvica je sigurno podignuta, a tako misli i Džumhur koji je dao intervju za portal Klix.

- Konstantno idem prema gore. Prošle sezone sam igrao na najvišem nivou, igrao sam ATP turnire, bodove sam pravio na velikim turnirima, dok sam prošle godine polovinu svojih bodova osvojio na challengerima tako da je ovo jedan potpuno drugi nivo. Uspio sam preći na stepenicu više i u toj stepenici više sam napravio bolje rezultate. Osvojio sam 100 bodova više nego prošle sezone, što dovoljno govori koliko sam dobro odigrao. Bilo je nekoliko mečeva koji su mogli odlučiti da budem među prvih 60 tenisera svijeta, ali ne mogu žaliti za onim što je bilo. Želim ići naprijed i biti što bolji u narednoj sezoni - kazao je Džumhur na početku razgovora za Klix.ba.

(Foto: damirdzumhur.com)
Gledajući iz druge perspektive, tamo gdje je napredak izostao, to su oni mečevi u kojima je od Džumhura očekivana pobjeda, a u kojima nije uspio slaviti. Ili mečevi u kojima je pobjedu imao u šaci pa na kraju gubio. Svjestan je da na tome mora poraditi.

- Ja još uvijek sebe smatram, a i teniska javnost me još uvijek smatra mladim igračem s obzirom na to da sam daleko ispod prosjeka igrača koji su u prvih 100. To je jednostavno neko sazrijevanje koje mora proći. Igrač sam koji definitivno može igrati s najboljima, ali isto tako mogu podbaciti kao i ostali igrači. Nakon pobjeda protiv Nadala i Bedrycha mislim da se ne mogu očekivati pobjede protiv svih igrača koji su lošije plasirani od mene, jer je to nemoguće u tenisu. Konstanta je bitna i to je cilj da budem stabilniji, ali igrati protiv igrača koji je bolji od vas i igrati protiv nekog ko je lošiji od vas, a gleda vas kao što vi gledate bolje od sebe, nije isto. To moram prevazići - govori Džumhur.

"Jesam malo nervozan igrač, a to mi odmaže"

Najveći fokus u ovoj godini želi staviti na povećanje snage, kvalitet forehanda i mentalnu snagu te se nada da će 2018. godinu dočekati kao jedan od najboljih 50 igrača na svijetu.

- Neke stvari, što se tiče tehnike, sam popravio. Mnogo radim na snazi, na svom servisu, na svom forehandu koji treba biti veće oružje i naravno na tom mentalnom dijelu koji će se posložiti sa svim tim kockicama i biti cjelina koja će me uvesti u prvih 50 igrača do kraja godine - poručuje sagovornik Klixa.

Jedna od stvari po kojima je Džumhur prepoznatljiv jeste temperament. Visoke tenzije i svađe sa sudijama bile su nerijetka pojava i u protekloj godini. Tvrdi da nikada to ne radi kako bi utjecao na protivnika ili pridobio pažnju, nego samo ukazao na ono što smatra nepravednim.

- Ja jesam malo nervozan igrač, ali to nikada ne radim da bih dobio neku pažnju ili da bi nešto išlo u moju korist. Jednostavno imam takav temperament, rekao bih balkanski, koji je još uvijek u meni i koji ne izlazi iz mene, a definitivno želim da se to smanji, jer u velikom broju slučajeva mi odmaže. Nekada vam da dodatnu snagu i pomogne, ali uglavnom ne pomaže meni i mojoj igri te može donijeti negativne stvari. Nastojat ću biti mirniji i staloženiji, ne fokusirati se na odluke sudija, iako je to nekada nemoguće. Trudit ću se da takvih situacija bude mnogo manje - iskreno govori Damir.

Nije teško pretpostaviti da su mu dva najupečatljivija momenta bile pobjede nad Nadalom i Berdychom. Tu je vidio da može rušiti i teniske divove. I sada žali što je Nadal predao meč, jer je uvjeren da bi ga svakako pobijedio.

- Dva trenutka moram izdvojiti, a to su mečevi protiv Nadala i Berdycha. Rekao sam ranije da mi je žao što je Nadal tada predao meč jer sam osjećao da ga mogu dobiti. Obojica smo imali problema zbog velike temperature i veliko je što sam u takvoj situaciji izašao kao pobjednik. Ako je tada neko mogao reći da je to Nadal predao ili nešto slično, onda to ne mogu reći za meč protiv Berdycha, jer je to bilo samo nekoliko sedmica poslije, a on je bio u velikoj formi. Tu su i mečevi protiv Raonića u Monte Carlu, kojeg sam umalo pobijedio, te pobjeda protiv Tomića na US Openu. Tomić je u tom trenutku bio 17. na svijetu. Pamtim i dvije pobjede protiv Almagra - prisjeća se Džumhur.


(Foto: facebook.com/damir.dzumhur)
Nažalost, bilo je i velikih razočarenja. U četvrtfinalu ATP turnira u Istanbulu nakon preokreta savladao ga je Diego Shwartzman u maratonskom meču. U oktobru je u drugom kolu ATP 500 turnira u Beču protiv Ive Karlovića imao vodstvo 5:1. Na kraju je izgubio i propustio šansu da se popne na 66. mjesto i ostvari renking karijere.

- Moji najveći porazi su meč protiv Schwarzmana koji je na kraju osvojio Istanbul, protiv Dimitrova gdje sam imao set i brejk, protiv Chardyja također set i brejk te na kraju sezone meč protiv Karlovića koji me mogao pomjeriti na 66. mjesto na kraju sezone. Dakle, samo jedan meč, a tolika razlika. Bilo je tih mečeva koje sam morao dobiti i u narednoj sezoni ću se potruditi da takvi završe na mojoj strani - nerado sumira Džumhur.

Historijski uspjeh sa Davis Cup reprezentacijom BiH

Historijski uspjeh Džumhur je ostvario sa Davis Cup reprezentacijom Bosne i Hercegovine. Nakon pobjede nad Litvanijom plasirali smo se u prvu grupu Euro-afričke zone. Čeka nas meč protiv Poljske u Zenici koji će odigrati od 3. do 5. februara 2017. godine.

- Napravili smo veliki uspjeh sa Davis kup reprezentacijom. Već tri-četiri godine bili smo nadomak plasmana u prvu grupu. Ušli smo u 32 najbolje reprezentacije svijeta. Ovo je historijski uspjeh i nadam se da ćemo u 2017. godini nastaviti gdje smo stali. Protiv Poljske u Zenici očekujem veliku podršku te se nadam da ćemo pokazati da možemo mnogo i u prvoj grupi - rekao je Džumhur.

Najbolji teniser u BiH je novu sezonu otvorio porazom od Dudija Sele u Indiji, ali nadamo se da to nije loš znak. U ovoj godini želi se fokusirati na tvrde podloge i ponovo igrati najjače turnire.

- Ja sam u prošloj godini shvatio da igram odličan tenis na tvrdim podlogama, da na tim podlogama dolaze moje velike pobjede i da nema razloga bježati od njih. S obzirom na to da se današnji profesionalni tenis na najvećim turnirima 70-80% zasniva na tvrdoj podlozi, odlučio sam ići tim putem, jer ukoliko želim biti među prvih 50 na svijetu, morat ću veći broj turnira igrati na tvrdoj podlozi. Izabrao sam američku umjesto južnoameričke turneje, gdje ću ići nakon Australije. Nadam se da je to dobar izbor. Mislim da mogu napraviti dobre rezultate. Poslije Amerike kreće šljaka u Evropi. Sve će mnogo zavisiti od prvog dijela sezone u kojem nemam mnogo poena za braniti. Tek onda u aprilu i maju dolaze veći bodovi za odbranu i do tada bi trebalo da napravim neke bodove - kazao je za kraj razgovora Damir Džumhur.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.