NavMenu

Muhamed Toromanović, rukometaš - Volim zapjevati na svadbama

Izvor: Dnevni avaz Ponedjeljak, 18.07.2016. 09:45
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Odlučno je Muhamed Toromanović Tore početkom maja ove godine skinuo kapitensku traku i napustio tim rukomentne reprezentacije BiH. Rijetki su bili oni koji su saslušali njegove razloge bez optužbi i zgražavanja. No, to rukometaša francuskog Kreteja nije poljuljalo.

- To je bila moja odluka, jer jednostavno, nisam mogao na takav način da nastupam za reprezentaciju BiH. Na sve te komentare, jednostavno, ne reagiram. Nije mi prvi put da čujem da nekoga kritiziraju. Znam koliko sam tu godina proveo i znam koliko sam uložio. Ali, znaju i svi igrači te ljudi iz Saveza koliko sam se ja žrtvovao za tim. Neke utakmice sam igrao i bolestan. Zbog toga sam imao i problema u matičnim klubovima... ali nije to više ni bitno. Uvijek će biti tih zlih komentara pa čak da sam i nastavio igrati, možda bih loše igrao, eh, onda bi osuli kritike što baš ja opet igram... Samo kada se donese pobjeda, svi nas hvale i busaju u prsa - govori Toromanović na početku razgovora.

Sredinom juna, rukometaš je otišao na zasluženi godišnji odmor. Naravno, njegova destinacija su gradovi lijepe nam Bosne i Hercegovine. Iskoristio je Toromanović i blizinu krajiških gradova Hrvatskoj pa je vikende provodio na tamošnjim plažama.

- Već sam pri kraju s odmorom. Uživao sam dosta i drago mi je da uvijek uspijem naći vremena da obiđem meni najbitnije, porodicu i prijatelje. To mi je najveća zabava i odmor, samo neka sam s njima. Eto, u proteklim danima bio sam i gost na svadbi svog kolege iz francuskog kluba, reprezentativca Dejana Malinovića - kaže rukometaš.

Obišao je Toromanović mnoge klubove u Evropi, stekao prijatelje u raznim državama... a sve to mu je pomoglo, kako ističe, da u životu bude spremniji na sve izazove.

- Vidio sam, naučio i prošao i dobro i loše. Najviše je, naravno, lijepih događaja pa sam i zadovoljan svime što sam do sada radio. Lakše je, zaista, snaći se u nekim sredinama, lakše je steći prijatelje, lakše je iskustvom razaznati ko su iskreni, a ko lažni drugovi. Upravo mi je sve to sport donio pa uvijek šaljem poruku mladima, pogotovo u današnjem vremenu, da se bave sportom, jer ih pripremi na sve što ih čeka u životu - ističe Tore.

Zdravko Čolić

Iako je situacija za mlade talente u BiH sve teža, najviše zbog loše finansijske situacije, Toromanović ističe da nije uvijek rješenje odlazak iz države.

- Meni je najljepši period bio dok sam igrao u Sarajevu, ma zlatni period rukometa u BiH. No, kasnije, mislim da mi je pravi potez odlazak iz BiH. Odabrao sam dobre timove i pokazao ono što najbolje znam. Ipak je svima nama najljepše kod kuće, i danas bih ja najradije igrao u svojoj domovini i zarađivao svoj hljeb. No, teško je stanje u državi, a sve se odražava na sport, kulturu... i nemoguće je u tim situacijama graditi ime - smatra Toromanović.

I nakon svoje rukometaške karijere, Toromanović planira prenositi svoj talent na druge, pogotovo na mlade.

- Razmišljam o budućnosti. Pokušavam da to i ostvarim, ali sportska karijera uvijek zavisi od mjesta u kojem živiš. Hoću li biti izvan granica ili u BiH... nikad ne znam - iskren je Tore.

No, nije rukomet jedino u čemu Toromanović uživa. Kako je odmalena dijelio sobu s bratom, koji je oduvijek gradio muzičku karijeru, rukometašu je muzika postala druga ljubav.

- Znam da pjevam, uz brata sam pomalo naučio. To su više amaterska pjevanja. Najčešće s društvom, ali volim da zapjevam na svadbama. Brat mi je rekao da bih, kada bih se potrudio, bio solidan pjevač. A kada biram pjesme i što mi odgovara bojom glasa, tu su stihovi Zdravka Čolića - kroz osmijeh otkriva Toromanović.


Iako je muzika mnogima bila put do osvajanja ljepših polovina, rukometaš govori da nikada nije pjevanjem pokušao zavesti nijednu damu.

- Previše me je sramota da to uradim u nepoznatom društvu, to samo u krugu bliskih prijatelja. A već nekoliko godina nemam djevojku i uživam u samačkom životu. Nezgodno je što se stalno mijenja mjesto stanovanja. A, pored toga, volim samo djevojke s Balkana. Teško je kada sam tu, kod kuće, jer sam obično kratko pa dok sam i igrao u reprezentaciji, to su treninzi, utakmice... Kada je odmor, uvijek je isplanirano i to je, zaista, kratak period da se neko upozna. To je jedina negativna strana rukometa - dodaje, na koncu, Toromanović.

Teško je promijeniti nas, meraklije


- Na političku situaciju u BiH obraćam pažnju, a kada to i uradim, dosta toga mi teško padne. Vidim da bi sve moglo biti mnogo bolje, da bi se moglo veoma lijepo živjeti, samo da se normaliziraju neke stvari. Nadam se da će se sve promijeniti. Moji prijatelji Francuzi i dan-danas sve nas s Balkana zovu Jugosi, ne prave razliku uopće, a mi se možemo izjašnjavati kako hoćemo. Svi smo mi jednog mentaliteta i teško je nas, meraklije, promijeniti. Ne može se ćeif naroda promijeniti za nečiji hir - ističe Toromanović.

Navijači trebaju suzdržati emocije

Toromanović se osvrnuo i na nerede navijača na svim sportskim utakmicama. Ističe da je u cijelom svijetu tako i da je to najružnija strana sportskih priča.

- Zbog takvih stvari uvijek nastrada ekipa malih timova, kakvi smo mi. Uvijek mi budemo kažnjeni u Evropi. Mi smo jednom od Mađara izgubili, sjećam se, 13 minuta prije utakmice, jer je zbog navijanja prekinuta utakmica. Mi volimo pobijediti i sigurno je da se i mi loše osjećamo kada izgubimo, ali ne volimo tuču. Tako da bi i navijači trebali da suzdrže svoje emocije i da se fokusiraju na ono dobro navijanje i odličnu podršku s tribina. Neka zaborave na stvari izvan terena - ističe rukometaš.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.