NavMenu

Benjamin Dizdarević, reditelj - Svaki dan imam vremena za ćeife

Izvor: eKapija Utorak, 31.05.2016. 10:43
Komentari
Podeli
Benjamin Dizdarević (Foto: linkedIn.com)Benjamin Dizdarević
Benjamin Dizdarević, mladi reditelj iz Sarajeva, nedavno je snimio zanimljiv dokumentarac "Rez", kojim pokušava spasiti filmsku traku od zaborava.

Radujete li se ponedjeljku i zašto?

- Za mene ponedjeljak nije poseban dan; ni kao radni, ni kao slobodni – jer svaki dan mi je radni u nekom smislu. Tako da se radujem ponedjeljku isto kao što bi se radovao nedjelji! Ustvari, kao suboti, jer su nedjeljom zatvorene radnje.

Po čemu ćete pamtiti proteklu sedmicu?

- Snimio sam muzički spot za svog dobrog prijatelja, pjevača Osmana Hrnjića. Pamtiti ću ovaj događaj po tome što uopće nismo imali budžet i sredstva za snimanje, nego smo morali improvizovati rasvjetu tako što smo kupili sijalice od 300 W i priključili ih na stalku od metle, pa uključili u zid. Pa smo onda improvizovali dimni efekat tako što smo omotali dvije ping-pong loptice u aluminijumsku foliju, pa ih zapalili. Rezultat je bio savršen – ko bi rekao da se može stvoriti toliki bijeli dim i da to tako prelijepo ispadne, za ispod 10 KM? Protekla sedmica mi je bila, kao što možete vidjeti, jako interesantna.

Pita li Vas iko ovih dana kako ste?


- Pitaju oni, pitam ih ja. Ali, koliko to ustvari znači, dok ide ruku uz ruku sa formalnim pozdravom?

Uspijete li se naspavati?


- Da.

Kako započinjete dan?

- Budim se u 9 sati. Ustanem pa meditiram 20 minuta uz muziku Olivera Shantija, pa onda popijem čaj i čitam knjigu 30 minuta. Tek nakon sat spremim sebi doručak, dok čitam vijesti, i onda mi krene radni dan po normalnom ritmu.

Je li jutro pametnije od večeri?

- Obratno.

Prija li Vam vrijeme?


- Pa, trenutno, da. Ali, nastojim da ne razmišljam previše o tome da li mi "prija" ili ne. Vrijeme je ipak objektivna, neutralna prirodna sila, koja se nikome ne prilagođava. To zadnje je više naš zadatak.


Je li Vas ovih dana neko iznenadio, obradovao ili nasekirao, ili ste Vi nekoga?

- Do kraja dana prođe čovjek kroz sve tri stvari s raznim ljudima. Mogu se samo nadati da nisam ja nekoga nešto posebno nasekirao u posljednje vrijeme.

Imate li vremena za ćeife?

- Da, kada god pogledam film. Dakle, svaki dan!

Gdje najčešće provodite vikende?

- S tetkom, s bliskim prijateljima, ili sam kod kuće. Sve me čini jednako sretnim!

Šta najčešće gledate na televiziji?


- Kabal za TV sam prije četiri godine isključio, i ne palim ga od tada. Televizor mi služi samo zbog ekrana, kada sebi pustim film preko USB-a.

(Tekst je preuzet sa portala Faktor.ba)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.